16. 12. 2013

Máme za sebou 3 roky ze čtyřletého volebního období a je čas pro bilancování a malé zamyšlení.

V městské části Maloměřice a Obřany se TOP 09 dostala do koalice a podílí se na vedení obce. Zastupitelé za TOP 09 jsou v radě obce, dále drží předsednictvo ve finančním výboru, investiční komisi a kulturní komisi a jsou členy v řadě dalších komisí.

Jak je toto náročné na čas, není nutné zdůrazňovat. V koalici není TOP 09 nejsilnějším partnerem, přesto se nám daří řada podstatných věcí. Vzhledem k tomu, že máme možnost kroky vedení radnice ovlivňovat již ve fázi plánů, dosáhli jsme stanovených cílů.

Základním cílem, se kterým jsme vstupovali do komunální politiky, bylo prosazování transparentnosti a hospodárnosti. Především se nám podařilo nastavit proces sestavování rozpočtu tak, aby probíhal otevřeně a za účasti všech politických subjektů zastoupených v zastupitelstvu. Rozpočet je projednáván na otevřeném finančním výboru, kde jsou pozváni zástupci všech subjektů a pro zodpovídání jejich dotazů jsou přizváni vedoucí odborů a vedení radnice. Takto projednaný rozpočet je poskytnut všem zastupitelům s předstihem 14 dní před termínem zastupitelstva, kde bude rozpočet projednáván. Vedoucí odborů jsou celou dobu připraveni podávat vysvětlení a další informace.

Intenzivně sledovanou kapitolou rozpočtu jsou samozřejmě investice. Kam a kolik investovat, to bylo vždy nejtěžší téma pro střety v koalici. A střety samozřejmě byly, někdy dosti ostré. TOP 09 vždy stála na straně maximální hospodárnosti a snahy pořídit co nejvíce za co nejlepších a nejvýhodnějších podmínek. Nebyly to vždy lehké a zcela přátelské diskuze. Takto jsme tlačili dolů náklady na opravy budovy radnice, u některých zakázek jsme dokonce prosadili nové vypsání zakázky s cílem dosáhnout maximální korektnosti a nejnižší ceny.

Také jsme se svými hlasy spolu s některými opozičními zastupiteli zasadili o pokračování jednání o ceně při koupi pozemku pod fotbalovým hřištěm v Maloměřicích. Nakonec jsme se dostali na cenu 1.000.000,- z původní ceny 5,6 milionu.

Důležitá je i naše práce v kulturní komisi. Zde jsme postupně za uplynulé tři roky pozvedli úroveň komunitního života velice výrazně. Také to nebylo jednoduché, postupně naučit občany naší městské části přijmout nové aktivity, kterými jsme obohatili společenský život obce. Obnovili jsme velikonoční výstavy, koncerty ke dni matek, letos jsme poprvé realizovali rituál rozsvěcování vánočního stromku. Pozvedli úroveň tradičního vítání občánků, hodně úsilí jsme také věnovali obřanským svatováclavským hodům. Samozřejmě v komisích jsou zástupci všech subjektů a zejména činnost kulturní komise se opírá o aktivní práci dalších spolupracovníků.

Jak jsme na tom s plněním volebních slibů? Rekapitulaci plnění volebních slibů věnujeme samostatný článek, nyní jen základní informace. Podařilo se vyřešit rozšíření počtu míst ve školce, dotáhnout do konce slibovanou lávku přes řeku Svitavu usnadňující přístup k MHD obyvatelům z ulic za řekou. Investice vedoucí ke zlepšení komfortu na cyklostezce z Obřan do Bílovic jsou v běhu.

Za zmínku stojí znovuobnovení sběrného dvora. Pro zastupitele nováčka je to vskutku poučný příběh. Sběrný dvůr byl zrušen takřka ve chvíli našeho nástupu po volbách. Tři roky uplynuly a máme za sebou náročný proces výběru vhodného místa, protlačení této investice procesy magistrátu s nadějí, že v příštím roce bude tato investice realizována. Ano, 4 roky jsou nutné k provedení takové zdánlivě banální záležitosti.

Uplynulé roky byly velká škola a nadcházející volby prověří, jak jsou občané s naší prací spokojení.


Zuzana Kyliánová
zastupitel a radní MČ Maloměřice a Obřany

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme