Konec dětských hřišť v Židenicích?

Konec dětských hřišť v Židenicích snad ještě nenastal, zato v Zábrdovicích již asi ano.

1. 10. 2012

Bydlím na okraji městské části Brno-Židenice, konkrétně v Zábrdovicích a jsem otec dvou malých dětí (2 a 5 let). Pamatuji si dobu, kdy tady bylo dětské hřiště v podstatě na každém rohu, stejně tak tomu bylo i s lavičkami ke krátkému odpočinku. V současné době se zde již nenachází jediné funkční dětské hřiště a to ani v té základní, mnohdy plně dostačující, podobě - pískoviště, malá prolézačka či houpačka a nějaká ta lavička. A já se tedy ptám, čím to je?

V článku od místostarosty Jiřího Nesiby jsem se dozvěděl, že se v této lokalitě „údajně“ nachází dětské hřiště a to na ulici Krokova v blízkosti viaduktu u ulice Šámalova. Zašel jsem se tam tedy podívat a ke svému údivu jsem zjistil, že se jedná o dětské hřiště, které je pouze na papíře. Již delší dobu se nedá použít ani pro větší natož pro malé děti. Obrázek o tom, jestli se dá ještě hovořit o dětském hřišti, si uděláte zajisté sami z přiložené fotografie.

K největšímu rušení dětských hřišť, kterých v této části bývalo celkem pět, docházelo v letech 2000 až 2005. A kde všude v Zábrdovicích dětská hřiště byla? Jedno již zmiňované, další pak na začátku ulice Kuldova (tehdy naproti cukrárně), na konci ulice Krokova u řeky, na rohu ulic Vaníčkova a Tomáškova a poslední u fotbalového hřiště na ulici Pastrnkova.

Většina zbylých dětských hřišť v celých Židenicích poté prošla rekonstrukcí. V tomto volebním období to však zatím vypadá, že bude pokračovat trend rušení menších hřišť. Já však věřím, že tak jak nastal konec dětských hřišť v Zábrdovicích, nenastane i v celých Židenicích.

Ing. Jan Kocmánek

TOP 09 – MO Židenice

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme