11. 10. 2011


Vydejme se tedy společně na krátkou kulinářskou procházku. Začněme u zmíněného muslimského řeznictví (neláká-li vás hovězí salám, zkuste třeba červenou čočku nebo rýži basmati). Pokračovat můžeme na ulici Geislerova, kde se nachází indická restaurace. Kuchaři i personál jsou údajně z Nepálu (jazykové znalosti by tomu nasvědčovali), nebojíte-li se ostřejších až velmi ostrých jídel, vřele doporučuji. Odtud se vydejme na ulici Křenová, kde je ve slepé uličce u Šmeralových závodů dobře ukryt podnik specializující se na ukrajinskou kuchyni. Překvapí vás krásně opravená restaurace a neříkají-li vám nic takové pochutiny jako jsou pelmeni nebo varenyky, zkuste alespoň některý ze zákusků, třeba čornoslyv. Na naší malé vycházce teď trošku odbočíme a zastavíme se na ulici Radnická, kde se nachází podniková prodejna sýrů a mléčných výrobků. Prodávají zde vážené máslo, troufám si říct nejlepší v Brně. Na Kolišti kousek od Moravského náměstí je další místo pro malou ochutnávku a tím je ruská restaurace. Na vývěsním štítě inzerují nejlepší boršč, jaký se dá v Brně najít, a 24 druhů vodky J. Zatím jsem ji nestihl ji navštívit, takže nemohu z jídelníčku nic vyzdvihnout. Cestou zpět do Židenic mineme na začátku ulice Cejl prodejnu ruských potravin, kde si na etiketách výrobků můžete osvěžit znalosti azbuky. Kousek od pěšího mostu přes Svitavu narazíme na poslední místo naší procházky, mou srdeční záležitost, balkánskou pekárnu na rohu ulice Bratislavská a Cejl. Někomu bílý balkánský chléb chutnat nemusí, já ale to pečivo miluji. Vůně z pekárny je cítit v širokém okolí a nemáte-li srdce (spíše žaludek) z kamene, ochutnat prostě musíte. V nabídce je sladké i slané pečivo, šáteček plněný balkánským sýrem je prostě … famózní. 

Na své procházce jsem vynechal jedno, z hlediska exotické kuchyně, velmi podstatné místo. Tím je asijská tržnice na ulici Olomoucká, skutečný „Chinatown“ Brna. Není sice tak velký ani tak krásný jako čínské čtvrti v Londýně či Berlíně, ale pokud jste někdy byli v Asii a po návratu vám chybí jejich „noodle with chicken or pork“ nebo si jen prostě toužíte zopakovat jedinečnou atmosféru Asie, pak je brněnský Chinatown to nejoriginálnější co tu máme. 

Samozřejmě se objevují názory, že způsob porážky podle islámského práva je provozován nehumánně, že jídlo v asijských restauracích a bistrech má na hony daleko k hygienickým standardům střední Evropy, a že hlavní přísadou ruské kuchyně je vodka. Stejně tak se ale objevují zprávy o tom, co všechno je přidáváno do párků či paštik (přečtěte si jejich složení, možná se budete divit) a dokonce se ukazuje, že i u tak precizního národa jakým Němci bezesporu jsou, se některé fazolky nepodařilo naklíčit v souladu s hygienickými předpisy. Proto bych chtěl poprosit, odhoďme předsudky a pojďme se raději řídit chuťovými pohárky. 

Dobrou chuť. 

P.S.
Možná se vám bude zdát, že jsem se zaměřil jen na východní kuchyni. Důvod je prostý, nabízí nejlepší poměr výkon/cena/zážitek. Rád budu psát o francouzské či italské kuchyni, ale o žádném cenově přijatelném podniku nabízejícím tyto speciality nevím, za každý tip budu nesmírně vděčný.

Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme