Straka: Hospodaření radnice Brno-střed není odpovědné

20. 11. 2015

Milióny korun leží ladem a nájemníci i přes předchozí sliby marně čekají na opravy obecních bytů v městské části Brno-střed, stejně tak jako se potřebné investice, byť jsou k dispozici, nedostávají například do škol. To je podstata kritiky hospodaření za tři čtvrtletí, kterou předložil za opozici zastupitel a předseda kontrolního výboru ZMČ Bohumil Straka (TOP 09). 

Obyvatelé Brna-střed byli před rokem ujišťováni volebními sliby vítězného hnutí, že v bytové politice, kde to údajně už hůř nejde, bude vytvořena strategie bydlení v obecních bytech, která bude obsahovat koncepci modernizace, a že Žít Brno bude řádně spravovat a udržovat bytový fond. Po roce vládnutí se však ukazuje pravý opak,“ tvrdí Bohumil Straka. Podle dokladů, které předkládá, má vedení radnice v hotovosti na účtech bezmála čtvrt miliardy korun vybraných na nájemném a určených na opravu obecních bytů, které jsou ihned k dispozici. „Do opravy a údržby bytových domů dalo za první tři čtvrtletí však jen 103 miliónu. To je pouhých 37,97 procenta z 272 miliónů plánovaných v rozpočtu na r. 2015,“ dodává Straka. 

Podle něj bohužel váznou i opravy mateřských a základních škol, přičemž radniční koalice prakticky ignoruje dotace z EU, ČR a MMB a na rozdíl od ostatních brněnských městských částí je téměř nevyužívá. 
Zatímco investice jsou dle čísel v hospodářské zprávě za 3. čtvrtletí katastrofálně nízké, tak některé provozní náklady naopak dosáhly či přesáhly 100 miliónů a prostředky byly vyčerpané již v létě. Hrozí tak, že např. nebude na zimní údržbu komunikací a chodníků. Takové hospodaření je neodpovědné,“ uzavřel Straka. 

Představitelé koalice s kritikou nesouhlasí. „K 10. listopadu je čerpání rozpočtu MČ 57 procent, jedná se o akce ukončené a rozpracované, reálné čerpání je již na 66 procentech – jde o navýšení o právě probíhající veřejné soutěže,“ říká místostarosta MČ Brnostřed Jiří Švachula (ANO). Odbor investiční a správy bytových domů podle něj podniká všechny kroky, aby v závěru roku bylo skutečně proinvestováno proklamovaných 85 procent plánovaných financí na tento rok. „Zbylé peníze budou využity v příštím roce jako investiční prostředky, což je z účetního hlediska jediná možnost, jak peníze na investice získat,“ připomíná Švachula s tím, že není možné se dívat pouze na to, kolik peněz se utratí, ale za co a jak. 

Přichází nový systém 

„V současné době je připraven nový systém, který by měl proces pronajímání bytů podstatně zjednodušit a hlavně zprůhlednit financování těchto oprav. Dřívější systém způsobil škody v řádu miliónů korun. Paralelně s bytovým fondem je řešena i otázka pronájmu nebytových prostor, kde rovněž vznikají nová schémata pro pronájem,“ informuje místostarosta. Michaela Dumbrovská, první místostarostka, (KDU-ČSL). K tomu dodává, že školy a školské organizace jsou opravovány v souladu se schváleným rozpočtem. „Od ledna bylo zrealizováno 52 veřejných zakázek a do konce roku se předpokládá, že jich bude přes 60. O dotace žádáme vždy, pokud se to týká našeho resortu. Letos jsme byli ve všech případech úspěšní,“ uvedla Dumbrovská. 

Miroslav Homola

Právo, 20.10.2015, str. 10

Štítky
Osobnosti: Bohumil Straka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme