6. 8. 2015

Opozice viní radní městské části Brno­-střed z chyb při zadávání zakázky na úklid ulic. Podle starosty Martina Landy byl ale postup správný. Spor rozhodne antimonopolní úřad. 

Rozepře mezi zastupiteli městské části Brno­střed gradují. Ti opoziční tentokrát viní radní, že na hlídání některých veřejných zakázek vybrali nezkušenou firmu. Kvůli podobné smlouvě si už přitom minulý týden opozice neúspěšně vyžádala mimořádné zastupitelstvo. 

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, kritizovala výběr advokátní kanceláře na správu veřejných zakázek na čtyři roky. „Nyní ale vybrali další společnost, která se má postarat o výběr firem na úklidy ulic ve čtvrtích Trnitá či Masarykova čtvrť. Z rozpočtu městské části za ně zaplatí 160 milionů korun,“ upozornil předseda kontrolního výboru a zastupitel za TOP 09 Bohumil Straka

Podle něj je podezřelé, že vybraná firma Zadávací servis nemá s podobnou prací zkušenosti. „Je nová, nikde nejsou uvedené její reference, roční obrat za rok 2013 má asi jen sedmdesát tisíc korun. Za ten minulý ho ani nezveřejnila. Celkově to budí dojem, že jde jen o skořápku, kterou někdo nastrčil,“ prohlásil. 

Starosta Brna­středu Martin Landa pochybení odmítá. „Firma splnila všechny předpoklady výběru, navíc navrhla nejnižší cenu,“ vysvětlil. Zadávací servis vyhrál s nabídkou 118 tisíc korun. Většina z pěti konkurentů chtěla víc než dvojnásobek. 
Majitelka společnosti Monika Šplíchalová popírá, že s administrací zakázek nemá zkušenost. „Jen nepotřebuji zveřejňovat kontakty na své klienty na webových stránkách. V oboru se ale pohybuji víc než dva roky,“ uvedla. 

Straka kromě výtek k výběru upozorňuje i na formální pochybení koalice. „Zakázku se stejným předmětem rozdělila do dvou, to je v rozporu se zákonem. Šlo o účelový krok,“ připomněl Straka smlouvu s advokátní kanceláří. 

Ve špatném dělení tendrů vidí problém i právníci z organizace Transparency International, která bojuje proti korupci. „Vše mělo být správně zahrnuté v jedné zakázce rozdělené na víc částí. Takhle výběrová řízení vypadají opravdu neprůhledně,“ řekl Petr Leyer.

Podle Landy rozdělení zakázek nebylo záměrné. „Kvůli výběru firmy na úklid měla radnice v minulosti problém. Veškerá jednání zmrazil antimonopolní úřad. My jsme se jen snažili využít toho, že se vše pohnulo kupředu. Chceme nahradit nevyhovující smlouvy z roku 2009,“ upozornil starosta. Nicméně Straka podal podněty k přezkoumání obou podivných zakázek antimonopolnímu úřadu. „Už jsme si od radnice vyžádali podklady. Dosud jsme je ale nedostali,“ shrnul předseda úřadu Petr Rafaj. Před čtrnácti dny se přitom kvůli smlouvě s advokátní kanceláří Coufal, Georges and partners sešlo zastupitelstvo.„SmlouvusradnicíBrnostřed jsme ještě nepodepsali a pro městskou část tak zatím žádnou práci neděláme,“ uvedl spolumajitel Radek Coufal.  

Alžběta Nečasová

Zdroj: Brněnský deník, 6.8.2015, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme