28. 7. 2015

O výběru firmy, která se bude starat o veřejné zakázky největší brněnské městské části, s vámi dál diskutovat nebudeme. Takový vzkaz včera odpoledne poslali koaliční zastupitelé z Brna­středu opozici. Neschválili totiž program mimořádného zastupitelstva, který jejich političtí odpůrci navrhli. Jednání tak po pár minutách skončilo. 

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, zastupitelé měli řešit výběrové řízení na právní firmu, která bude zodpovědná za veřejné zakázky městské části. Opozice výběr kanceláře Coufal, Georges & partners kritizuje. „Koalice nechce diskutovat. Odmítá se s námi bavit o kontroverzních zakázkách, což považujeme za bezprecedentní krok,“ sdělil předseda kontrolního výboru Bohumil StrakaTOP 09

Podle starosty Martina Landy z hnutí Žít Brno měla opozice dost času, aby si u některých koaličních zastupitelů podporu pro schválení programu vyjednala. „Navíc nás viní na základě dojmů, že se něco může stát. Nad veřejnými zakázkami ale vliv neztratíme. Právníci nám budou jen radit a řešit, zda je vše v souladu se zákonem,“ reagoval.  

Od letošního října bude navíc městská část zveřejňovat veškeré veřejné zakázky nad padesát tisíc korun na internetu. Ze zákona přitom musí na webu publikovat jen tendry nad půl milionu. „Svou nabídku tak může předložit jakýkoliv zájemce. Ušetříme tak miliony korun a navíc odstraníme neprůhledné procesy po minulém vedení radnice. To neveřejně oslovovalo jen tři firmy, z jejich nabídek se pak vybíralo,“ upozornil Landa. 

S tím ale exstarosta Libor Šťástka z ODS nesouhlasí. „Před mým působením na radnici v roce 2008 žádná směrnice o veřejných zakázkách ani neexistovala. Zavedl jsem ji já a o její změnu usiluji už dlouho,“ bránil se Šťástka. 
Některé brněnské městské části veřejné zakázky na webu už zveřejňují. „Snažíme se být transparentní, proto na internet dáváme veškeré tendry, které mají vyšší hodnotu než patnáct tisíc korun,“ informoval třeba starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl z ČSSD. 

V některých případech zakázky za méně než půl milionu zveřejňují také v druhé největší městské části Brnosever. „Pokud se to jeví jako účelné, na web výzvu k podání nabídky vyvěsíme,“ potvrdil mluvčí radnice Martin Ingr. 
Podle Oldřicha Kužílka ze sdružení Otevřená společnost, které se zveřejňováním zakázek zabývá, se vedení Brnastředu ubírá správným směrem. „Kroky, které radnice v tomto ohledu podniká, jsou dobré. Nelze je ale uspěchat, je proto logické, že změny se dějí pomalu,“ uvedl Kužílek. 

Opozici však nevadí nový systém, ale hlavně výběr advokátní firmy, která má nově veřejné zakázky administrovat. Upozorňuje, že výběrové řízení trvalo jen týden. „Hrozí tak vyvádění velkého množství veřejných peněz mimo kontrolu radnice,“ varoval už dříve Straka

Lenka Šklubalová, Alžběta Nečasová

Zdroj: Brněnský deník, 28.7.2015, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme