Start nové černovické koalice: funkce navíc a kontrola pod kontrolou

27. 11. 2014

Ve středu 26. listopadu si černovické zastupitelstvo zvolilo nové vedení. Koalice tvořená ČSSD, ANO a Černovickými patrioty zvolila starostou Pavla Blažíka (ČSSD) a za místostarosty Šárku Korkešovou (ANO), Petru Quittovou (Čern. patrioti) a Jiřího Zahradníčka (ANO). Respektujeme to, že trojkoalice má většinu v zastupitelstvu a upřímně přejeme nově zvolenému vedení radnice hodně úspěchů. Černovice to potřebují. Jako opozice budeme přicházet s konkrétními návrhy a jsme připraveni spolupracovat. Na druhou stranu jsme i připraveni jasně kritizovat a pojmenovávat věci, které nejsou v pořádku. A bohužel jsme museli začít už na ustavujícím zastupitelstvu.

Ti stejní zastupitelé, kteří před rokem odvolávali mě a kolegu Daniela Smrčka z funkcí s odůvodněním, že je nutné šetřit, nyní razantně zvýšili počet placených funkcionářů a tím i mzdové náklady městské části. Uvolnění zastupitelé (tedy ti, kteří práci vykonávají jako své hlavní zaměstnání) jsou nyní 4 (starosta, 2 místostarostky a 1 radní), k tomu je potřeba připočíst neuvolněného místostarostu s odměnou 20 000 Kč. Před našim odvoláním přitom v loňském roce přitom radnice měla 2 uvolněně a 2 neuvolněné představitele, po „šetřících“ opatřeních dokonce o jednoho místostarostu méně. Koalice bohužel ani nebyla schopna vyčíslit, kolik bude toto opatření městskou část stát. Částka uvedená starostou (do 500 000 Kč) bude určitě podstatně vyšší. Dle našich hrubých propočtů činí roční náklady na jednoho místostarostu a radní navíc cca 1 080 000 Kč (odečetli jsme i fairově nižší odměnu pro neuvolněného místostarostu). To je v rozpočtu částka, která rozhodně není zanedbatelná.

Dalším sporným bodem byla volba předsedy kontrolního výboru. Úkolem výboru je kontrolovat plnění usnesení a zákonnost kroků rady. Jako nejsilnější opoziční strana jsme si tuto pozici nárokovali, ale zvolen byl komunistický zastupitel Jiří Vítek. KSČM má přitom v zastupitelstvu pouze jednoho zastupitele a navíc pan Vítek má v radě hned dvě dcery. Domníváme se, že je to zjevný střet zájmů, na který jsme upozorňovali, jak na zasedání samotném, tak i před ním. Koalice bohužel si takto jistě zajistila „klid na práci“. To není zrovna ten nejlepší začátek. Snad bude líp :-).

Abychom nebyli úplně negativní, tak prošlo doporučení ke zrušení výherních automatů v Černovicích a neprošlo rozpočtové opatření na snížení nájmu pískovně s tím, že situaci pískovny bude koalice intenzivně řešit (také na to mají místostarostu, jednoho radního a jednatele).

Ladislav Kotík

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme