Kryje žabovřeská radnice podivné hospodaření společnosti Bytasen?

27. 2. 2012

Zdálo by se, že po pravomocném odsouzení exstarosty Kvapila a nedávném usvědčení extajemnice Kučerové ze zpronevěry se na žabovřeské radnici začalo blýskat na lepší časy. Opak je však pravdou. Vedení radnice zřejmě kryje netransparentní nakládání s veřejnými prostředky,“ uvedl Jindřich Zuziak, předseda klubu zastupitelů za TOP 09 v ZMČ Brno-Žabovřesky.

Z důvodu množících se podnětů občanů i vlastních poznatků k hospodaření s prostředky bytového fondu a dále vzhledem k nedůslednosti či dokonce absenci vlastní kontrolní činnosti úřadu městské části v této oblasti požádali zastupitelé za TOP 09 vedení radnice o možnost nahlédnout do faktur za opravy bytů a bytových domů ve správě městské části, realizovaných společností Bytasen, spol. s r.o. „Při prohlídce faktur za 4. čtvrtletí roku 2010 jsme za přítomnosti zástupce ÚMČ a společnosti Bytasen nalezli řadu oprav bytů, jejichž realizace a následná fakturace vzbudily značné pochybnosti o řádném hospodaření společnosti Bytasen se svěřenými prostředky,“ konstatoval Zuziak. Na základě osobně zjištěných nedostatků jsme požádali o poskytnutí kopií označených dokladů. „Přes naše ujištění, že kopie dokladů použijeme k sumarizaci zjištěných nedostatků, pochybení a překročení kompetencí společnosti Bytasen při opravách bytů ve správě městské části a jejich následnému předložení radě a zastupitelstvu městské části, byla naše žádost zamítnuta,“ podivuje se Zuziak.

Kopie dokladů odmítla poskytnout tajemnice úřadu městské části s vědomím starosty a místostarostů se zdůvodněním, že tyto informace nepovažuje za relevantní pro činnost zastupitele ve smyslu § 82 c) zák. č. 128/2000 Sb., o obcích. „Považuji za skandální, že radnice odmítá poskytnout zastupitelům dokumenty, které jednoznačně souvisejí s výkonem funkce zastupitele, protože prostředky z bytového fondu jsou součástí rozpočtu městské části a hospodaření s nimi součástí celkového hospodaření radnice,“ sdělil Zuziak.

 

Vedení radnice městské části Brno-Žabovřesky tedy zřejmě nemá zájem na řádném hospodaření se svěřenými prostředky. Ostatně i ve shora uvedeném případu extajemnice Kučerové se vedení radnice stavělo spíše do pozice mrtvého brouka, než aby aktivně vystupovalo proti rozkrádání veřejných prostředků“, dodal Zuziak.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme