Koalice na Severu prý padla kvůli nekomunikaci

31. 10. 2011

NE veřejné zakázky na Brně-severu

Jen jedna strana bývalé „vládnoucí“ koalice na Brně-severu po celou dobu jejího trvání urputně odmítala změnu v přístupu k zadávání veřejných zakázek. Tou stranou je ODS, která nakonec koalici ukončila. Bohužel od roku 2008 stále platná směrnice určuje postup pro zadávání zakázek tzv. malého rozsahu, tedy těch, které nepřesáhnou limit 2 milionů pro služby, resp. 6 milionů pro stavební práce. Všechna pravidla se drží striktně litery zákona a nevybočují nad rámec ani o pověstné „ň“. „V posledních letech běžné zveřejňování veřejných zakázek na internetových stránkách je na Brně-severu, z pohledu vnitřních předpisů úřadu, stále v nedohlednu“, kritizuje situaci Pavel Wisman, zastupitel za TOP 09. „Jako jediný jsem zveřejňoval zakázky malého rozsahu přes internet a oblast bytová a majetková, tak byla jedinou, kde docházelo k reálnému šetření veřejných prostředků“, doplnil Wisman. To se zřejmě stalo osudné i bývalé koalici složené z TOP 09, KDU-ČSL, hnutí Společně pro Brno-sever s ODS, která se minulý týden spojila se starou známou ČSSD. „Vyhrály tak kmotrovské zájmy nad transparentností“, dodal Wisman.

 

Přípravu nové směrnice si vzala za svou starostka Sabina Tomíšková, která za rok nepředložila žádný návrh – ani k diskuzi. „Ukazuje se, že ODS vyhovuje neustálé oslovování 3 firem, které mnohdy ani neměly v předmětu podnikání to, co bylo obsahem zakázky“, uvedl Wisman. Od předchozí velké koalice se tak liší jen obměnou oslovovaných firem. Příkladem jsou z poslední doby třeba zakázka „MŠ Nejedlého – oprava střechy“ (450.770,-), „Lidový dům MUSILKA- rekonstrukce střechy“ (2.396.881,-) nebo „MŠ Tišnovská – oprava chodníků, zídek a plotů“ (799.944,-). Vše v dikci místostarosty pro školství a kulturu za ODS Ivana Svobody.

 

Koalice padla prý kvůli nekomunikaci

Uváděný důvod rozpadu koalice na Brně-severu z úst ODS je „nekomunikativnost“. Je s podivem, že tohle říkají představitelé strany, která měla svého zástupce na radnici – stejně jako TOP 09 nebo hnutí Společně pro Brno-sever. Pokud tak trpěli nedostatkem informací, stačilo jen udělat 5 kroků a zeptat se. To vše s vědomím toho, že ani na koaličních jednáních, ani na několika posledních Radách MČ nepadlo jediné slovo o problému neinformování. Ostatně všechny informace, minimálně ohledně TOP 09 dostával předseda místního sdružení ODS a zároveň i předseda klubu zastupitelů za ODS Jiří Hos.


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme