Kacer: V Brně jedna ruka netleská

16. 5. 2016

V pátek v poledne byl doručen dopis od poslance a předsedy organizace KDU-ČSL v Brně. Mimo jiné tam bylo uvedeno:
Při hledání nové funkční koalice mají rozhodující slovo stranické orgány - výbory či sněmy, nikoli kluby zastupitelů nebo bloky stran. Proto žádám, aby se koaličních, jednání místo "vyslanců bloku" či jiných pověřenců, účastnilo vedení všech oslovených stran a hnutí.

Z první věty mě polil studený pot, to již tady bylo, že vše řídilo stranické ÚV. Jsou snad zastupitelé loutky stranických orgánů? Za mě jistě ne a v naší brněnské organizaci kooperuje stranické vedení se zastupiteli. Jedině zastupitelé mají odpovědnost. Kde je tedy problém či co je cílem, aby složení koalice v Brně rozhodovali v Praze? Absolutně také nechápu jejich postup a odmítání bloků, když oni byli první, kteří vytvořili blok s ČSSD.

Dnes odstoupili 4 zástupci KDU-ČSL, kteří byli placeni na plný úvazek -  3 z Rady města Brna a 1 předseda Finančního výboru ZMB. Co ale městské společnosti a funkce v představenstvech? Co to znamená den před zastupitelstvem. Buď se jedná o nátlak na rychlé složení koalice na vládním profilu (KDU-ČSL, ČSSD a ANO), což je přání některých aktérů již od počátku, nebo se zítra na zastupitelstvu odehraje jeden z možných scénářů. První - nebude schválen program ZMB a zastupitelstvo po chvíli skončí. Druhý - bude schválen program a budou odvoláni někteří členové Rady města Brna. Tyto dva scénáře jistě neřeší patovou situaci a jen ji prohlubují a ukazují spíše na mocenskou hru. Třetí -  zastupitelstvo proběhne jako by nic, jen se pozmění některé body (např. bod 12 - zapojení volných zdrojů z minulých let) či některé body nebudou schváleny.

My na žádnou mocenskou hru přistupovat nebudeme a odvolání žádných členů RMB nepodpoříme. Budeme pro schválení programu a jednotlivé body budeme hlasovat podle našeho názoru na konkrétní věci.

Jaroslav Kacer (TOP 09), člen ZMB

V Brně 16. května 2016