Brno získalo od EU finanční podporu pro koncept Smart City

19. 7. 2016

Brno bude na tomto projektu spolupracovat s pěti evropskými městy – holandským Rotterdamem, skotským Glasgow, švédskou Umeou, polským Gdaňskem a italskou Parmou. Řešení projektu bude podpořeno výzkumnými kapacitami a zkušenostmi ze špičkových evropských institucí jako jsou např. Vídeňský technologický institut AIT, University of Strathclyde v Glasgow nebo Erasmus University v Rotterdamu.

„Díky projektu RUGGEDISED získává město Brno přístup k unikátním znalostem a zkušenostem evropských lídrů v oblasti Smart City. Nejdůležitější je možnost intenzivní pětileté spolupráce, během níž by v Brně měly vzniknout první chytré čtvrti. Oblast brněnského výstaviště, Jižního centra nebo např. Špitálky mohou být rozvíjeny v nové sociálně, ekonomicky i energeticky udržitelné městské části. Jsem rád, že jsme se stali součástí tak prestižního konsorcia, jež technologie nevnímá jako cíl, ale jako nástroj jak pozitivně měnit naše město,“ říká náměstek pro oblast Smart City Jaroslav Kacer.

V následujících pěti letech budou města měnit své čtvrti pomocí ověřených technologií, aby vyřešila sociální, ekonomické a environmentální otázky. Tento projekt je plně v souladu se sedmi principy Konceptu Smart City města Brna, kterými jsou otevřenost, odpovědnost, modularita, ohleduplnost, efektivita, diverzita a chytrost. Cílem je změnit město k obrazu obyvatel pomocí moderních technologií a přístupů.

Brno vytvoří místní ekosystém klíčových partnerů pro rozvoj města ze zástupců soukromého, akademického a občanského sektoru. Budou vybrány nejvhodnějších lokality pro přeměnu do nízko-energetických čtvrtí s udržitelnou městskou dopravou a integrovanými energetickými systémy. Také se budou volit vhodná technologická řešení, která nejlépe reagují na potřeby obyvatel ve vybraných lokalitách. Posledním krokem bude vytvoření investičního plánu, dle kterého město a jeho partneři zrealizují po roce 2021 jednotlivé projekty.

Tisková zpráva Magistrátu města Brna

19. července 2016