Vánoční anketa v městské části Bystrc

23. 12. 2009

Každým rokem v předvánočním čase většina z nás zamíří do centra města na vánoční trhy nasát sváteční atmosféru. Ať již pokojně popíjíme něco na zahřátí nebo hekticky sháníme vánoční dárky, na trhy se vždy dostaneme.
Ale ne každý to má do centra města blízko. To je případ i obyvatel městské části Bystrc, kterých není zrovna málo. Toto bylo hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli uspořádat v této městské části anketu s příznačným názvem „Měly by se pořádat v městské části Bystrc tradiční vánoční trhy?" Anketa probíhala ve středu 16. prosince v nákupním centru JAVOR od 15 do 19 hodin.
Každý, kdo se s námi podělil o svůj názor na anketní otázku, byl obdarován výborným teplým svařákem a vánočním cukrovím. Dále bylo možné si zakoupit vánoční vazbu na výzdobu domovů nebo medové perníčky.
Celkem se ankety zúčastnilo 149 respondentů (69% žen, 31% mužů) různých věkových skupin (nejpočetnější zastoupení měla věková kategorie 31-60 let - 56% respondentů). Drtivá většina vyslovila souhlas s pořádáním tradičních vánočních trhů v Bystrci. Hlavním důvodem byla nedostupnost trhů v centru města a to zejména pro starší občany.
A jak by měly takové tradiční vánoční trhy vypadat? Prostě tradičně! Nikdo nestojí o zboží z tržnice. Ústřední úlohu by měla hrát tradice. Rozsvícení vánočního stromu se zpěvem koled navodí vánoční atmosféru určitě lépe než prodej pyžam a ponožek. Obecná představa vypadá následně: několik stánků s ukázkami tradičních řemesel a fakty o historii Bystrce, nějaké to pohoštění a prodej zboží s vánoční tématikou. K tomu všemu by hrála příjemná hudba, která by dokreslovala atmosféru blížících se svátků. V anketních lístcích se však objevily i perličky jako pořádání zabijačky a rozvěšení barevných světel všude, kam by to šlo.
Na základě výsledků této ankety se místní organizace TOP 09 pokusí na příští rok trhy v Bystrci zrealizovat. Z ekonomického hlediska je jasné, že by trhy netrvaly po dobu celého adventu, ale mohly by zpříjemnit například poslední adventní víkend.

Jaroslav Kacer
Galerie