Bez zemětřesení. Košut znovu povede městys

18. 10. 2014

Starostové čtyř městysů budou pokračovat v práci. Ve volbách uspěl drtivě drnholecký Ivičič, lidovec Smetana tvoří širší koalici.

Dohodnuto. Pokud nenastane radikální obrat, starostové všech čtyř městysů na Břeclavsku zůstanou po volbách ve svých funkcích. V Boleradicích, Drnholci, Moravské Nové Vsi a Velkých Němčicích jejich kandidátky dopadly nejlépe.
VMoravské Nové Vsi zbývá posvětit koalici už jen formálně. Bude znovu tříčlenná. Dosavadní starosta Marek Košut potvrdil, že by měl pokračovat v práci starosty. „Už je domluvené i rozdělení postů. Stačí nám podat si na to ruku, nic podepisovat nebudeme. Projednáme programové priority,“ uvedl včera Košut, brzy čtyřiatřicetiletý lídr TOP 09 a nezávislých kandidátů.
Ti obsadí dvě křesla radních. Spolu se sdružením nezávislých kandidátů Městys pro život a lidovci, uskupeními na prvních třech místech voleb, dají dohromady jedenáct zastupitelů z patnácti. Pouze v zastupitelstvu zůstanou ČSSD, Volba pro obec a komunisté. „V podstatě došlo k obměně pouze u jednoho člena současné koalice, a to Volby pro obec,“ podotkl Košut.
Jak předpokládá, novým místostarostou se stane manažer Igor Antal (SNK Městys pro život). V pětičlenné radě budou mít po dvou lidech, doplní je kandidát KDU-­ČSL.
Hned sedm stran a sdružení se dostalo do zastupitelstva ve Velkých Němčicích. Lidovecký starosta František Smetana z pozice vítěze voleb již mluvil o budoucí radnici s ostatními zástupci úspěšných kandidátek. „Problém se mnou jako starostou nemají. Co se týká místostarosty a radních, máme nějaké představy. K žádnému zemětřesení nedojde. Koalice bude vícečlenná, “ oznámil včera Smetana.

Barek obejde lidovce

Jednání o profilu rady ve Velkých Němčicích se uskuteční v příštím týdnu. Jak poznamenal starosta, do zastupitelstva míří matadoři i nováčci. Lidovci získali čtyři mandáty z patnácti možných, druzí „sokolové“ tři. „Sdružení Velké Němčice 2014 už bylo v minulé koalici, v zastupitelstvu jsou i sdružení hasičů, žen, živnostníků, za TOP 09 se tam objeví jeden mladý muž,“ vyjmenoval Smetana některé z možných partnerů.
Boleradičtí měli při volbách na výběr ze tří kandidátek. Nezávislí dosáhli na sedm mandátů, KDU­-ČSL o jeden méně, Senioři pro Boleradice pak na křesla dvě. Podle starosty Bohuslava Bareka (Nezávislí) se rýsuje koalice jeho sdružení právě se Seniory. „Vypadá to, že bychom mohli mít jejich podporu. Jednání ale ještě nejsou ukončená,“ řekl Barek.
Adoplnil, že pokud se „něco nezvrtne“, vedení obce bude mít stejné složení. „Změna není předpokládaná ani na postu místostarosty,“ sdělil Barek. Ten nyní zastává dvojka Nezávislých Libor Hřib.
Sdružení Drnholec 2014 s Janem Ivičičem v čele zvítězilo ve volbách jasně s 63,5 procenty hlasů. Současný starosta chce přesto pozvat do pětičlenné rady jednoho zástupce z tábora soupeřů. „Vzejde to ale až z jednání našeho sdružení,“ vyjádřil se včera.
Ivičič už prozradil, že by měl být dál starostou Drnholce. Rošáda se nekoná ani na pozici místostarosty. „Zůstane to stejné jako v končícím volebním období,“ uzavřel muž.

Přemysl Spěvák

zdoj: Břeclavský deník, 18.10.2014, str. 2