Blackout v Drnovicích zažívají nyní každý týden

19. 5. 2015

Udeří sedmá hodina ranní a všechno zhasne. Až do pěti odpoledne se musí obejít bez elektřiny. Tuto situaci Drnovičtí za poslední tři týdny zažili už čtyřikrát. Další dny bez proudu je ještě čekají. Společnost E. ON, která distribuční síť v Drnovicích provozuje, se totiž pustila do její opravy. 

Výpadky elektřiny způsobují velké potíže například firmě TOPAK, která v Drnovicích vyrábí paličkové krajky. „Pracujeme na dvě směny, ranní a odpolední, takže výpadek elektřiny od sedmi hodin ráno do pěti odpoledne nám zasáhne do obou. Bez elektřiny vyrábět nemůžeme, takže zaměstnanci musí práci nadělávat na přesčasech a také o sobotách,“ přiblížil situaci ředitel společnosti Radek Zouhar. Dní, ve kterých firma nemůže vyrábět, zatím napočítal v krátké době po sobě sedm. „Pokud by to bylo dvakrát třikrát za rok, dokážu to pochopit, ale toto už je opravdu hodně,“ podotkl Zouhar. 

Kvůli výpadkům elektřiny má firma zpoždění dodávek svých výrobků zákazníkům. „Navíc musíme lidem samozřejmě platit příplatky za přesčasy, takže na tom tratímei finančně,“ řekl Zouhar. 

Problémy s výpadky proudu řeší i drnovická základní a mateřská škola. „Každý den vaříme asi sto padesát obědů. Kvůli výpadkům proudu musíme upravovat jídelníček. Pozměňovat musíme i rozvrhy hodin, nemůžeme vyučovat například informatiku. Školu ale zavřít nemůžeme, rodiče by na tolik dnů neměli děti kam dát,“ přiblížila ředitelka školy Miloslava Brachová. Kvůli vypnuté elektřině museli dokonce přesunout zápis do mateřské školy. „Měli jsme několik měsíců předem vypsaný termín zápisu. Při něm elektřinu potřebujeme, například kvůli kopírování dokumentů. Dva týdny před zápisem jsme se ale dozvěděli, že zrovna v tom termínu bude vypnutá elektřina. Museli jsme tak narychlo měnit informační plakáty. Bohužel ne ke všem rodičům se ta informace dostala, takže jsme s nimi pak museli domlouvat náhradní termíny,“ popsala Brachová.

Odstávky elektřiny jsou podle mluvčí společnosti E. ON Boženy Herodesové nezbytné. „V místě totiž rekonstruujeme venkovní vedení vysokého napětí ve stávající trase v délce 3,3 kilometru. U tohoto způsobu rekonstrukce musí být stávající vedení nejprve demontováno a do stejného místa následně postaveno nové. Tyto práce nemůžeme provádět pod napětím,“ vysvětlila mluvčí. Podle ní není možné ani zajistit náhradní zdroj elektřiny. „Jedná se o rekonstrukci kmenového vedení, které napájí velké množství trafostanic,“ doplnila. Přístup energetické společnosti se však nelíbí starostovi Drnovic Petru Ducháčkovi. „Chápu, že musí elektrické vedení opravit, a vůbec nezpochybňuji tuto investici, jsem ale velmi rozladěný z toho, že nám informace o výpadku elektřiny společnost posílá pouze dopisem, a to pouhých čtrnáct dní předem. Nevíme tak ani, kolik výpadků elektřiny nás ještě čeká. U takto rozsáhlých prací bych od společnosti očekával alespoň přesný rozpis plánovaných prací předem, eventuelně osobní schůzku se zástupci firmy, a to s dostatečným předstihem,“ řekl Ducháček s tím, že se chystá svoje námitky společnosti poslat. 
Už teď je ale jisté, že Drnovické ještě několik dní bez elektřiny čeká. 

Eva Ondráčková

zdroj: Blanský deník, 19.5.2015, str. 22

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme