13. 2. 2017

Ministr kultury ČR

Mgr. Daniel Herman

Ministerstvo kultury

Maltézské nám. 1

118 11 Praha 1

V Moravském Krumlově dne 13.2. 2017

Věc: Otevřený dopis ministrovi kultury Danielu Hermanovi

Vážený pane ministře,

dovolte mi, abych Vás tímto způsobem oslovil s obavami, které sdílím nejen já, ale také občané našeho města, kterým záleží na českém kulturním dědictví.

Chystáte povolit vycestování série obrazů Slovanská epopej do Číny. Ve svém rozhodnutí se opíráte o "Záznam o prohlídce díla" zpracovaný akademickým malířem Michalem Tomkem. V tomto záznamu ovšem znalec neprovedl speciální úkony a šetření (např. mikrobiální stěry), ani nepopsal rozsah poškození, podmínky pro přepravu a neuvedl, jakým způsobem prohlídku díla provedl. Přitom již dnes jsou některé z obrazů, konkrétně Slované v pravlasti, Jan Ámos Komenský, Petr Chelčický a Obrana Szigetu, poškozeny, což vyjádření pana Tomka zcela opomíjí. Je s podivem, že nepřihlížíte k názoru dalších expertů - prof. Ing. arch. akad. arch. Václav Girsa, prof. Karel Stretti, ak. mal. a doc. PhDr. Josef Šulc, podle nichž je přeprava obrazů nevhodná a hrozí nenávratné poškození. 

Vyzývám Vás, pane ministře, jako momentálně nejvyššího zástupce státu a kultury v zemi, abyste zastavil jednání o vývozu Slovanské epopeje do Číny. Zabráníte tím zničení cenného díla, před kterým experti varují.

Jsem si jistý, že i Vy chcete pro budoucí generace zachovat tuto kulturní památku. V opačném případě byste neměl být ministrem kultury České republiky. Stejně jako jste zodpovědný za vydání rozhodnutí k vývozu díla, jste osobně jako ministr kultury odpovědný za případné škody, které tím vzniknou.

S pozdravem Mgr. Tomáš Třetina

Na vědomí: Bohuslav Sobotka, premiér vlády České republiky

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme