Novotný: Povodí Moravy chce na několik let vypustit přehradu Křetínku

3. 4. 2017

Stav vody ve vodní nádrži „Křetínka“ je aktuálně velice nízký až kritický – cca 5 metrů pod přepad. Přitom se jedná o období, kdy by vody v nádrži mělo být nejvíce. Radnice města Letovice a Povodní Moravy situaci neřeší, a naopak navrhuje opatření vůči takzvané desetitisícileté vodě. Taková opatření jsou ale neefektivní a zbytečně drahá.

Na odboru výstavby v Boskovicích je podaná žádost Povodí Moravy o stavební povolení, jehož součástí je vypuštění přehrady o 14 metrů s odůvodněním, že se hráz a přepad budou opravovat kvůli desetitisícileté vodě za zhruba 170 milionů. Tato žádost je v současné době údajně pozastavená.  Zároveň na odboru životního prostředí Jihomoravského krajského úřadu je podaná žádost o změnu manipulačního řádu tak, aby se mohla hladina přehrady držet minimálně 3 metry pod přelivem. Toto vše může ovlivnit život kolem přehrady na dlouhá léta.

„Zásadně s takovýmto postupem nesouhlasíme. Opravou hráze se obrana proti povodním nijak nezlepší a nikdo nikomu nevysvětluje, v čem by se měla zvýšit bezpečnost lidí pod přehradou. Samotný termín desetitisíciletá voda je jen ospravedlněním pro vyhazování peněz. Pokud přijde, tak není žádná možnost zabránit škodám,“ upozorňuje opoziční zastupitel města Letovice Petr Novotný, TOP 09.

Lidem v okolí chybí především relevantní informace. Je třeba docílit toho, že budou občané informování o tom, co se zamýšlí, a jaké to bude mít důsledky pro život v okolí přehrady, a to dříve, než o tom bude rozhodnuto.

„Nemáme v úmyslu útočit na Povodí Moravy, ale nechceme, aby situaci řešili jen s ohledem na sebe. Je třeba brát v úvahu fakt, že přehrada má i rekreační charakter, který sem přivádí turisty. Takto navrhovaná řešení zlikvidují ryby, a tudíž i rybaření, a znemožní činnost místního Jacht klubu. V neposlední řadě je třeba zmínit zápach, který se bude po okolí rozléhat, pokud bude hladina na takto nízké úrovni,“ varuje před možnými důsledky Novotný.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 3. dubna 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme