Moravský Krumlov podal žádost o dotaci na rekonstrukci zámku

15. 3. 2017

Město Moravský Krumlov, v čele s Tomášem Třetinou (TOP 09), podalo žádost do operačního programu IROP na Ministerstvo pro místní rozvoj. Usiluje o dotaci na rekonstrukci zámku, který je od loňského roku v jeho vlastnictví.

„Žádáme o pět milionů euro s vlastním spolupodílem. Z této dotace předpokládáme opravu jižního křídla včetně věže a tunelu a obou arkádových nádvoří,“ popisuje starosta města Tomáš Třetina a dodává, že na přípravě dokumentace žádosti o dotaci pracoval tým lidí celý týden. Celkový rozpočet rekonstrukce je 119 389 303 Kč.

Příprava celého projektu byla časově i organizačně poměrně náročná. Na projektu se začalo pracovat záhy po získání zámku do vlastnictví města na podzim 2016 a jeho příprava se vyznačovala úzkou koordinací požadavků města, požadavků vyplývajících z výzvy č. 52 IROP a vznikající projektové dokumentace. Prostory, které projdou rekonstrukcí, budou využívány především pro účely výstav. „Spolupracujeme s Muzeem Kampa, Johnem Muchou a také Ústavem pro studium totalitních režimů,“ přibližuje Třetina. V zámku je plánován prostor pro vznik Muchova centra. Pokud by se Slovanská epopej vrátila zpět do Krumlova, o což Krumlovští silně usilují, budou mít kde plátna umístit. „S Johnem Muchou plánujeme, že bychom ke Slovanské epopeji přidali i další artefakty z jeho sbírek, které má nyní na Hradčanském náměstí v Praze,“ nastínil plány starosta.

Dalším velkým počinem by měla být výstava ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů. „Tato výstava bude možná trošku rozbuškou. V našich dějinách jsme měli spoustu hrdinských činů, ale je potřeba také mluvit o těch zbabělých činech. To by mělo být tématem plánované výstavy,“ sdělil starosta. 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 15. března 2017                             

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme