Kunc: Židenice propojí okolní městské části

16. 1. 2017

Městská část Brno-Židenice vstupuje do nového roku s velkými plány. Co všechno by se mělo v průběhu roku 2017 stihnout a jak tyto novinky pomohou občanům přibližuje židenický místostarosta Petr Kunc (TOP 09).

„Židenice jsou tranzitní městskou částí nejen pro automobilovou či veřejnou dopravu, ale tuto naši městskou část protkávají také cyklostezky či trasy pro pěší. A právě těm bychom se v tomto roce chtěli primárně věnovat,“ sdělil své záměry Petr Kunc. Městskou část by měly křížit nové i obnovené pěší trasy propojující Akátky, Údolíček, Židenický kopec či Bílou horu. Občané Židenic, Vinohrad, Líšně či Slatiny tak budou moci objevovat neznámé nebo dosud těžko přístupné lokality.

Městská část v minulém roce koupila pozemek v lokalitě Ve vinohradech, který propojuje obě strany Židenického kopce, na jehož vrcholu chce vybudovat malou rozhlednu. „Rozhledna umožní otevřít jeden z méně tradičních pohledů na Brno a také nabídne atraktivní výletní místo. Na uvedeném pozemku se také nachází původní, ručně hloubená, 15 metrů hluboká studna, kterou bychom rádi zprovoznili,“ líčí Kunc a dodává, že nad ulicí Viniční vznikne ještě nový park Bohumila Hrabala.

Většinu zmíněných tras bude také možno využívat jako trasy běžecké, vznikne mapa těchto tras a okruhy dle náročnosti či délky pro snadnější orientaci. Na několika místech budou tyto trasy doplněny o prvky pro venkovní fitness. Stávající netradiční druhy stromů budou označeny popisem (např. Dřezovec trojtrnný). Upozorňovat občany chce městská část také na geologické či historické zajímavosti. Součástí značení budou nejen rozcestníky, ale například i mapa ptačích budek a popis fauny, kterou lze v daném místě spatřit.

Obyvatelům Židenic, ale i okolních městských částí, se tak otevírají další možnosti, jak trávit volný čas v přírodě, přitom však nedaleko domova.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

16. ledna v Brně

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme