Kunc: Projekt revitalizace Staré osady bude rozšířen

3. 4. 2017

V loňském roce avizovala městská část Brno-Židenice svůj úmysl upravit část přestupního uzlu na Staré osadě. Jednalo se o výsek parku mezi nástupišti autobusů a vstupem do podchodu. Letos však došlo k rozhodnutí projekt rozšířit a zapojit do něj i městské firmy.

 „V letošním roce jsme se rozhodli projekt rozšířit o úpravu zeleně v celém prostoru a také o zlepšení nakládání s odpady,“ upřesňuje Petr Kunc, místostarosta MČ. Původní projekt zahrnoval doplnění mobiliáře, terénní a parkové úpravy a vytvoření malého dětského hřiště pro čekající. Vedení obce se však rozhodlo revitalizovat celou plochu zeleně, odstranit nevyhovující či nebezpečné dřeviny a nahradit je novými stromy a keři, současně také vytvoří nové květinové záhony a vstup do podchodu bude osazen popínavými rostlinami, které překryjí stávající nevzhlednou betonovou plochu.

„Do revitalizace zeleně chceme zapojit nejen naši příspěvkovou organizaci, ale i Veřejnou zeleň města Brna, která se bude podílet na nové výsadbě.  Nové stromy budou vysazeny v rámci tzv. náhradní výsadby za ty, které byly v Židenicích pokáceny, na založení trávníku a výsadbu keřů či květin přispěje město Brno částkou přes půl milionu korun,“ uvádí Kunc.

Na zastávkách a v jejich okolí jsou nyní nevhodné typy odpadkových košů které neumožňují odpady separovat a také jejich objem je vzhledem k počtu osob, které tudy denně prochází, zcela nedostatečný. „Na výměně odpadkových košů za nové, umožňující třídění, spolupracujeme s městskou firmou SAKO, a.s. která sídlí na území městské části Židenice. Ve spolupráci s městem Brnem bychom pak rádi tento prostor doplnili i o kapacitní podzemní kontejnery,“ plánuje místostarosta.

Městská část hodlá v tomto roce investovat do úprav tohoto prostoru přes 3miliony korun ze svého rozpočtu, práce začnou na zeleni začnou s ohledem na vegetační období na podzim, ostatní činnost by se mohla realizovat během letních měsíců, kdy je uzel méně vytížený. V rámci revitalizace by také mělo dojít k úpravě podchodu pod ulicí Gajdošova, na které spolupracuje městská část se ZŠ Gajdošova a spolkem Artissimo.                                                                      

                                                                            

Kontakty:

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, andrea.smolkova@top09.cz, tel.: 732 550 932

Petr Kunc, místostarosta MČ Brno-Židenice, kunc@atelierdwg.cz, tel.: 602 654 957

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JM

V Brně 3. dubna 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme