Brym: Problém restauračních zahrádek radnice za celý rok nevyřešila

10. 4. 2017

Vedení radnice Brno-střed se po loňské kauze několikrát pochválilo za vyřešení problému s restauračními zahrádkami. K tomu ale ve skutečnosti vůbec nedošlo. Celá věc eskaluje až k tomu, že majitelé teprve čekají na vydání povolení bez jistoty, zda jim bude zahrádka vůbec dovolena.

„Stejně jako loni totiž radnice řeší vše na poslední chvíli a vzniká tak řada problémů a nejasností. Místostarostka Flamiková, která má tuto problematiku v gesci, situaci vůbec nezvládá,“ upozorňuje Martin Brym (TOP 09). V loňském roce byl totiž přislíben vznik pracovní skupiny, ve které usednou i majitelé restaurací z centra Brna. Schůzka měla proběhnout přímo v ulicích města. Tato skupina měla situaci vyřešit ke spokojenosti všech. Nic takového se však nestalo a aktuální stav je horší než loni. „Lidé se diví, proč je v centru Brna v dubnu otevřeno méně zahrádek. Odpověď je jasná – spousta restauratérů totiž stále marně čeká na povolení týkající se zvláštního užívání komunikací nebo povolení od památkového ústavu,“ vysvětluje Brym a jedním dechem dodává, že TOP 09 má v plánu, prostřednictvím takzvané stošestky, požadovat informace týkající se počtu zahrádek povolených k 1. dubnu 2017, 2016 a pro srovnání i 2014, tedy z roku, kdy paní Flamiková ještě nebyla v pozici místostarostky MČ Brno-střed.

Problémů, které se s provozem zahrádek pojí je hned několik. Zaprvé, stále existují nejasnosti v metodice a v celém schvalovacím procesu, který se i zbytečně prodlužuje a tím vše zdržuje – na povolení od památkářů, zda je možné postavit pergolu, se musí čekat i dva měsíce, což je největší problém. Navíc památkový ústav se do celého procesu schvalování dostal právě díky radnici MČ Brno-střed. Celá věc tak působí jako záměr co nejvíce omezit výstavbu pergol. Zadruhé tu máme zmařené investice restauratérů z období před rokem či dvěma, které jdou mnohdy i do statisíců. A zatřetí, máme tu absurdně nastavené podmínky v metodice, která udává hodnotu sklonu 6 %, od které je možno povolit podestu. A konečně začtvrté, radnice městské části vyhazuje veřejné peníze za mzdu koordinátora a platí projekty, které jsou nutností pro vyřízení povolení. Povolení je navíc platné na období pouhého jednoho roku.

„Představa, že restauratér neví, co s penězi, a tak staví zahrádku, je naivní. Zahrádka se přitom staví pro komfort zákazníka. Metodika a nastavení nejrůznějších kontrol a povolení vůbec nerespektuje praktické fungování restaurací a zahrádek a radnice městské části svou nečinností značně komplikuje nejen podnikání v centru města, ale především Brňany i turisty okrádá o bohatý kulturní život, kterým mělo město ožít s příchodem jara,“ uzavírá Brym.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 10. dubna 2017

Štítky
Osobnosti: Martin Brym
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme