Brno letos bez zahrádek? Výsledek špatného hospodaření radnice.

7. 3. 2016

Radnice městské části Brno-střed vydala novou metodiku týkající se letních restauračních zahrádek. Změny, které přináší, jsou pro brněnské restauratéry drastické, až téměř likvidační. Mohou vést k tomu, že se v Brně zahrádky letos vůbec neotevřou.

 

Zásadní změny se týkají cen pronájmu prostor pro zahrádku. „Brno-střed výrazným způsobem zdražilo pronájem ploch pro zahrádky větší než 20 metrů čtverečních. Schovává to za zrušení paušálů, což však v praxi neznamená nic jiného než zdražení měsíčního pronájmu až o 500 %. A to pro většinu majitelů restauračních zařízení v centru Brna,“ upozorňuje Martin Brym (TOP 09 Brno-střed).

 

Změny se však netýkají pouze cen, ale upravují i běžný provoz  a vzhled letních zahrádek, který by měl být unifikován. Podobu zahrádek uvnitř Městské památkové zóny, tedy v samém centru Brna, by měli schvalovat památkáři. Problém je v tom, že není úplně jasné, jak by měla povolená zahrádka vypadat. Posuzování tak může být značně subjektivní. Restaurace by měly například přijít o vyvýšená pódia, pokud není sklon terénu větší než 6 procent. „Jejich instalace přitom v minulosti byla požadavkem Brněnských komunikací a hlavně nevidomých, kterým tak vedení městské části komplikuje život v centru díky zhoršené orientaci v prostoru. Trpět ale budou i zákazníci, pro které se konzumace jídel a nápojů na nerovném povrchu stane nekomfortní až nepříjemnou. Vrcholem všeho je naše promrhaná finanční investice za zakoupená pódia, která už díky rozhodnutí radnice nebudeme moci použít“, upřesňuje Zdeněk Sklenář, zástupce provozovatelů restaurací v centru Brna, Sdružení provozovatelů gastronomie.

 

 Ačkoli se k tématu minulý měsíc rozpoutala mediální kauza, vedení radnice svůj postoj nezměnilo. „Nemáme nic proti modernizaci a novým trendům. Jen bychom byli rádi, aby s námi radnice o možnostech debatovala. Nic takového se nestalo. Pokud se na tom ani po naší výzvě nic nezmění, jsme připraveni, v krajním případě, zrušit provoz letních zahrádek úplně. Brno se tak vrátí o deset let zpět a ztratí svou těžce vydobytou pověst nového gastroráje. Současná koalice nejspíš netuší, jak nákladný provoz letních zahrádek je už nyní a že díky takto nastavené metodice pro nás může být až likvidační,“ dodává Sklenář.

 

Co vede radnici Brna-střed k tak razantním restriktivním opatřením a zdražení pronájmu ploch? Jako nejpravděpodobnější důvod se zdá být nezodpovědné hospodaření největší brněnské městské části. „MČ Brno-střed disponuje rozpočtem cca půl miliardy a za téměř dva roky vládnutí dokázala, jak nehospodárně s nimi nakládá. Příkladem může být žalostný stav bytového fondu, o který se údajně stará na osm desítek úředníků a na který TOP 09 několikrát upozorňovala. Jedná se tak o účelové navýšení počtu tabulkových míst pro úředníky, jejichž mzdy jsou hrazeny z nájemného z obecních bytů. Reálně tak hrozí, že Brno bude v létě mrtvé město na úkor toho, že radnice vytvořila nová a zbytečná úřednická místa pro svoje kamarády a příznivce. Podobně jako v případě Zelného trhu, jsme svědky arogantního a necitlivého jednání vůči podnikatelům a hrozí, že nebude vylidněný jenom „Zelňák“, ale i celé centrum. Může to být takové malé deja-vu,“ dodává Bohumil Straka (TOP 09), předseda kontrolního výboru Brno-střed. 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09, tel.: 732 550 932, email: andrea.smolkova@top09.cz

V Brně 7. 3. 2016  

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme