9. 1. 2017

V roce 2017 tomu bude 70 let od první dodávky elektronových mikroskopů do Brna. Jednalo se o dva mikroskopy dodané v rámci poválečné pomoci agentury UNRRA, jeden do Prahy a druhý do Brna. Zásluhou týmu profesora Aleše Bláhy tvořeného tehdejšími studenty Arminem Delongem, Vladimírem Drahošem, Ladislavem Zobačem a dalšími byly v roce 1951 zkonstruovány první československé mikroskopy typu BS241. Následně došlo v tehdejším státním podniku Tesla Brno a Ústavu přístrojové techniky Akademie věd k rozvoji celého průmyslu. Stolní elektronový mikroskop Tesla BS 242 získal v roce 1958 zlatou medaili na Světové výstavě EXPO v Bruselu.

Firmy Thermo Fisher Scientific (dříve FEI) spolu s Tescan Orsay Group projevily iniciativu zvýšit povědomí a znalosti o elektronové mikroskopii zejména mezi obyvateli města i jeho návštěvníky nejen z regionu ale celé České republiky. Město se společně s firmami a dalšími institucemi rozhodlo uspořádat akci Dny elektronové mikroskopie v Brně a popularizovat tento unikát města.

Mimo jiné připravujeme na rok 2017 další akce. Tou první bude konference Hypeloop – příliš odvážná vize?, která se bude konat ve středu 18. ledna v prostorách Hvězdárny a planetária. Dále připravujeme workshop se Španělskou ambasádou na téma Smart Cities, rovněž bychom rádi uspořádali iniciační výstavu Pro Brno, kde budou k vidění práce studentů architektury zabývající se problematikou města. Od těchto i dalších akcí si slibujeme otevření diskuzí na jednotlivá témata v rámci agendy města.

Jaroslav Kacer, náměstek primátora města Brna

Brněnský Metropolitan, 9.1. 2017

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme