Mladý byznysmen přivádí z USA do Česka střední školu

9. 2. 2017

Mladý podnikatel Ondřej Kania se svou agenturou dojednává desítkám mladých lidí z Česka studium na prestižních internátních školách v zahraničí. Posílá je do Spojených států, Kanady nebo do západní Evropy. A firma J&K Consulting, kterou založil se svým kamarádem Tomášem Jízdným, díky tomu letos dosáhne obratu zprostředkovaných služeb ve výši sto milionů korun a loni koupila v Praze vlastní gymnázium. Nyní se čtyřiadvacetiletý podnikatel se svým kolegou vydali opačným směrem – americkou střední školu přivedou do Česka. Prvním studentům se dveře takzvané American Academy in Prague otevřou už letos v září. A Kania s Jízdným plánují, že se v ní studenti kromě angličtiny naučí ještě německy, čínsky nebo španělsky a díky zábavným projektům se budou postupně rozvíjet v tom, co je zajímá – například v žurnalistice nebo byznysu. 
Na českém školství bude akademie nezávislá. „Půjde o pobočku jedné z internátních amerických středních škol, kam naše agentura dneska posílá ve velkém české studenty – Lyndon Institute ve Vermontu. Vyznačuje se progresivními metodami výuky. Má sesterské školy v Číně a teď hledá ve světě další zajímavou lokalitu,“ popsal pro HN Kania. 
Ze škol mají vycházet děti jazykově, kulturně nebo pracovně připravené pro život v jednadvacátém století. A tak Američané agentuře svěřili svou, zjednodušeně řečeno, franšízu. „Vznikne firma se smlouvou na využívání americké akreditace, kterou má mateřská škola – Lyndon Institute,“ vysvětluje Ondřej Kania. 
Pro budoucího studenta to znamená, že přestože vychodí střední školu v Praze, bude z něj absolvent se stejným vysvědčením, jako by studoval v americkém Vermontu. Pokud se pak bude hlásit na českou univerzitu, musí si jen nechat úředně uznat americkou maturitu. To obnáší test z češtiny a případně z dalších až dvou předmětů, pokud to bude magistrát nebo krajský úřad vyžadovat. 
Podobná škola ve střední Evropě není, pobočky nejuznávanějších amerických středních škol, takzvaných boarding schools, fungují třeba ve Švýcarsku, Itálii nebo Španělsku. Studenti na nich zpravidla platí vysoké školné. 
Nastupující ročník studentů bude platit 160 tisíc korun každý rok. Těm, kteří nastoupí o rok později, se pak školné zvedne na 250 tisíc korun ročně. „Část nákladů představuje administrativa daná propojením se školou ve Vermontu. A také chceme velmi dobře zaplatit naše učitele,“ dodává Kania. Nyní jich škola nabere až dvanáct, z toho polovinu na plný úvazek. Žáků první rok nastoupí až padesát. U přijímacích zkoušek předloží své vysvědčení, čeká je test z angličtiny, osobní pohovor a sepsání eseje. Jedinou podmínkou pro učitele i žáky je komunikace v angličtině. 
Pro svůj plán získala agentura od radnice Prahy 4 ve výběrovém řízení do desetiletého pronájmu školní budovu v Nuslích. Do ní se přestěhují i studenti z Pražského humanitního gymnázia. Projektu, který Ondřej Kania rozjel loni. „Stávající prostory jsou nedostačující, máme sto studentů, chceme školu rozšířit, zatím minimálně o 50 žáků,“ říká Kania. Ve zbytku budovy chce agentura poskytnout zázemí dvěma podobně progresivním základním školám. 
Akademie se bude inspirovat americkým způsobem výuky, při tvoření osnov má ale víceméně volnou ruku. A mladí podnikatelé už mají jasný plán – studenti se budou každý z celkem devíti trimestrů učit angličtinu, cizí jazyk a jeden z volitelných předmětů, jako je třeba žurnalistika nebo marketing. Pak si libovolně do šesti trimestrů navolí sociální vědy, matematiku a vědy. 
A na konec prvních dvou trimestrů chce Kania zařadit prvek, kterým se inspiroval ve Finsku – na dva týdny se zruší předměty a třídy se místo toho budou věnovat jednomu tématu zevrubně. „Chceme se ze všech úhlů podívat na uprchlickou krizi, druhým tématem bude kolonizace Marsu,“ vypráví nadšeně Ondřej Kania, který plánuje školu vybavit také moderními technologiemi, jako jsou 3D tiskárny nebo brýle pro virtuální realitu. 

ČESKÁ AMERIKA Mladý vizionář 

V sedmnácti odešel Ondřej Kania studovat na Redemption Christian Academy ve státě New York, kde maturoval. Dnes je mu čtyřiadvacet a spoluvlastní s Tomášem Jízdným firmu J&K Consulting, která zprostředkovává studium na soukromých internátních středních školách v USA, Kanadě a v evropských státech a pořádá veletrhy. Snaží se v Česku prosadit moderní výuku. 

Pražské gymnázium 

Loni firma koupila tříčtvrtinový podíl v Pražském humanitním gymnáziu, kde zavádí způsoby výuky odlišné od prostého výkladu učitele před tabulí, snaží se o co největší zapojení žáků. 

Velké plány 

Pokud se pražská pobočka americké střední školy v Praze osvědčí, plánuje ji Kania přivést i do Brna a Bratislavy. Zároveň chce začít pracovat s českými školami z celé republiky – pořádat workshopy a vyměňovat si s nimi studenty nebo učitele, aby posunul české školství. 

Adéla Skoupá, Hospodářské noviny

9. února 2017

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kania
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme