Michal Doležel: Sokolovny představují naše kulturní dědictví. Musíme je zachovat pro budoucí generace.

24. 7. 2016

Během výstavby sokoloven kladli sokolové značný důraz na jejich vnější architektonickou podobu. Tvůrci sokoloven se tak mnohdy stali významní čeští architekti a sokolovny tvořily dominantní objekty v urbanistické struktuře českých a moravských měst a obcí. „V rámci Jihomoravského kraje proto chci vytvořit program Obnovy sokolského dědictví, zaměřený na citlivou rekonstrukci 10 nejcennějších sokolských staveb, mezi něž patří například sokolovny v Brně-Komíně, Lysicích, Vyškově, Boskovicích, Drásově, Tišnově, Čejkovicích, Střelicích nebo Ochozu u Brna. Tento program chci realizovat k roku 2018 a symbolicky ho spojovat se 100. výročím vzniku ČSR,“ vysvětluje Michal Doležel.  

Hlavním cílem je vytvořit centrálně koordinovaný a metodicky odborně řízený projekt na obnovu architektonicky nejcennějších sokolských staveb na Jižní Moravě. Celkové náklady na projekt lze odhadovat kolem 450 milionů, přičemž jeho financování by mělo být zajištěno z rozpočtů Ministerstva kultury, kraje, obcí, vlastníka objektů a dalších fondů právnických a fyzických osob.

K vyhlášení projektu by mělo dojít v roce 2018. Symbolicky v roce, kdy si budeme připomínat 100. výročí vzniku Československa, na jehož existenci měli sokolové významný podíl. Ukončení projektu by pravděpodobně bylo po 5 letech.

„Pozornost chci ovšem věnovat i dalším sokolovnám, zejména těm, které dodnes představují sportovní a společenské centrum obcí, kde dochází k udržování kontinuity a folklorních tradic, k posilování sounáležitosti a komunitního života. Mojí prioritou je tak podporovat projekty zaměřené na modernizaci zázemí a vybavení sokoloven, odpovídající požadavkům 21. století,“ dodává Doležel.

Sokolovny představují specifické a ojedinělé bohatství českých zemí. Sokolské umění a především pak specifická architektura sokoloven se stala nedílnou součástí urbanistické struktury českých a moravských měst a obcí.  V letech 1865–1948 bylo vystavěno přes 1400 sokoloven, které se staly vůbec nejstarším sportovním zázemím, ale také centrem společenských a kulturních aktivit našich měst a obcí. Sokolovny tak představují celoevropský unikát. 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně 25. července 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme