Zastupitelé se hádali o dotaci pro Hradec na víkendový "mejdan"

16. 12. 2016

Krajská dotace 20 tisíc pro Jindřichův Hradec na setkání partnerských měst rozbouřila krajské zastupitele stejně jako schvalování dvanáctimiliardového rozpočtu na příští rok.
První pracovní jednání nového jihočeského zastupitelstva včera ukázalo, že krajská vláda musí počítat se silnou opozicí. Téměř nezničitelnou aktivitou sršel od začátku nejen nejsilnější, osmičlenný klub ODS, ale zdatně mu sekundovali i kolegové z klubů Pro jižní Čechy a KDU-ČSL.

Opozice dokázala prakticky o hodinu zdržet naplánovaný program poté, co občanští demokraté rozpoutali debatu o novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Sporná předloha, která dává v šumavském parku víc prostoru divoké přírodě na úkor tamních obyvatel, prošla začátkem prosince Poslaneckou sněmovnou a míří do Senátu.
Zástupcům koalice se nelíbilo, že ODS přinesla ožehavé téma šumavského parku na zastupitelstvo bez předjednání a tvrdili, že se jím budou zabývat začátkem příštího roku. Času ale moc nezbývá, senátoři mají rozhodovat už 18. ledna.
"Sejdeme se k novele tohoto zákona 3. ledna a chceme do ní zapracovat pozměňovací návrhy ve prospěch šumavských obcí," potvrdil krajský radní Pavel Hroch (Jihočeši 2012), ale nespokojenou opozici nepřesvědčil. Její zástupci oponovali, že v tak krátkém čase se nestihne nic nového vymyslet.

Doslova "zahřívacím kolem" před schvalováním krajského rozpočtu na příští rok se stala dotace pro Jindřichův Hradec, kterou dostali zastupitelé na stůl mimo schválený program. Město nad Vajgarem požádalo kraj o 40 tisíc korun na úhradu zhruba třetiny nákladů na setkání partnerských měst, které pořádalo od minulého pátku do neděle. "Akce splňuje podmínky pro udělení dotace na přeshraniční spolupráci, a proto ji oddělení vnějších vztahů navrhlo podpořit polovinou požadované částky, tedy 20 tisíci korunami," uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD). A netušil, jakou bouři předložením tohoto bodu vyvolá. "Přijde mi trapné, abychom 20 tisíc dávali bohatému okresnímu městu na mejdan s partnerskými městy. Ale chápu, že je tam váš starosta," řekl budějovický zastupitel Martin Kuba (ODS). Písecký místostarosta Josef Knot (Pro jižní Čechy) označil dotaci pro Hradec za nešťastnou, navíc když ji má dostat až po akci. Ale nakonec se zeptal z pragmatického pohledu písecké radnice: "Dali byste nám na návštěvu tchajwanského velvyslance? Pokud ano, tak budu hlasovat pro Hradec." Tímto prohlášením Knot inspiroval dačického zastupitele a poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL), který se zajímal, kde lze najít podmínky pro tuto dotaci a jaká je její horní hranice. Hejtman mu slíbil, že mu na dotaz odpoví písemně. "Škoda, že tu není hradecký starosta. Kdyby tu seděl, možná tu žádost stáhne," podotkl třeboňský zastupitel Jan Váňa (ODS). Jindřichohradecký starosta a krajský zastupitel Stanislav Mrvka (ČSSD) byl totiž z jednání omluvený kvůli nemoci. Bez problémů ho však zastoupil Tomeš Vytiska (KSČM). "Jsem podjatý, protože jsem z Jindřichova Hradce. Ale jestliže jde požádat o peníze na tuto kolonku, někdo požádá a někdo ne," podotkl advokát. I v tomto případě koalice nespokojence přehlasovala a dotaci Hradeckým přiklepla.

A pak už následovalo jednání o velkých penězích, na řadu přišel více než 12miliardový rozpočet kraje na příští rok. A přestože jeho předkladatelé zvolili klasickou taktiku seznamovat s ním zastupitele tak dlouho, až ztratí sílu něco kritizovat, nepomohlo jim to a zase museli čelit otázkám a výtkám opozice. Rozpočet kraje 2017 schválilo 34 zastupitelů ze 48 v sále až po tříhodinovém maratonu.

Ludmila Mlsová, redaktorka MF DNES

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme