Knot: Zeman, Trump a propaganda

19. 1. 2017

Kolem prezidenta Zemana je opět "dusno". Poté, co řekl, že se podle jeho informací po České republice pohybuje člověk, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi, snesla se na něj velká vlna kritiky. Co na tyto informace říkáte?

Zdá se mi, že pan prezident chtěl být opět zajímavý, zřejmě usoudil, že už dlouho není středem mediální pozornosti. A velmi rychle pochopil, že tato závažná informace ho dostane nejen na přední stranu všech deníků, ale navíc oživí své oblíbené téma boje proti terorismu, téma, které mu pomáhá šířit v lidech strach a probouzí xenofobní postoje. Snadněji se totiž ovládají lidé, kteří mají strach a bojí se. Ti se pak rádi přimknou k někomu, kdo je varoval, a nabízí recepty, jak je ochránit. A pan prezident to celému národu přeci říkal! Naposledy právě bezpečnostními důvody vysvětloval uzavření Hradu, kvůli kterému se lidé nedostali na půlnoční mši ve svatovítské katedrále.

A co si myslíte o tom, že prezident takovou informaci pronesl na veřejnosti?

Tady nejde jen o pouhou roztomilou prostořekost starého pána, tady se jedná o naprosto účelové zveřejnění citlivé informace. Celý národ se přeci musí dozvědět, že měl pravdu. A národ určitě ocení, že jeho prezident se obává o bezpečnost svého lidu. Zvláště když prezident dosud nevyloučil, že se pokusí obhájit post v nadcházejících volbách.


Podle Karla Randáka mohou tato prezidentova slova znamenat bezpečnostní riziko pro ČR? Souhlasíte s tím?

Bohužel ano, souhlasím… Pan prezident dostává jako hlava státu citlivé informace od bezpečnostních složek. A ty je zas získávají od rozvědek spřátelených států. Celý tento systém sdílení citlivých informací je založen na vzájemné důvěře, díky které dokážeme včas reagovat a potírat mezinárodní terorismus ve většině případů dříve, než k nějakému útoku skutečně dojde. Jenže za situace, kdy se český prezident citlivými informacemi rád pochlubí na veřejnosti, stáváme se pro naše partnery nedůvěryhodnými. Také se přeci s důležitými problémy nesvěříte někomu, o kom víte, že nedokáže udržet jazyk za zuby. Naše rozvědka tak zůstane slepá…

Po tomto výroku se do Miloše Zemana pustili mnozí politici. Podle nich prý prezident zdiskreditoval Českou republiku u cizích rozvědek, upozornil podezřelého na to, že se po něm jde a objevil se i názor, že Zeman zřejmě není schopen zvážit dopad svých slov a činů. Co si o tom myslíte?

Dlouhou řadou svých činů pan prezident prokazuje, že není tou správnou osobou v čele státu. Vzpomeňme jen, že jeho nejbližší spolupracovníci nedostali bezpečnostní prověrku nebo za jakých okolností se z Hradu poroučel šéf hradního protokolu Forejt. Prezident není evidentně způsobilý k výkonu svého úřadu, když dává přednost medializaci své vlastní osoby před zodpovědným řešením bezpečnostních hrozeb. Je to o to smutnější, že právě tímto svým neuváženým postupem rizika zvyšuje, než aby je snižoval.

Není ale vlastně problém spíš to, že se takový člověk po republice vůbec pohybuje, než to, že Miloš Zeman na to upozornil?

Česká republika není žádným izolovaným ostrovem. My jednoduše nemůžeme předpokládat, že se nás bezpečnostní hrozby, které trápí naše sousedy, nijak netýkají. Mohl bych sice jako politik vyzývat k uzavření českých hranic, ale musíme si uvědomit, že právě Schengen a pravidla Evropského hospodářského prostoru stojí za současným ekonomický růst naší země. Je to vzájemná obchodní výměna především s partnery z EU, ze které naše země čerpá své bohatství. A svoboda pohybu prostě není zadarmo… Každopádně hrozba teroristických útoků v naší zemi je jistě výrazně menší, než třeba v Německu, Francii či Belgii… Tedy v zemích, které mají v očích fundamentalistů mnohem vetší význam.

Pomůže nebo naopak uškodí podle Vašeho názoru tento Zemanův výrok prezidentovi u voličů?

Obávám se, že voliči pana prezidenta Zemana mu snad odpustí vše. Zneuctí korunovační klenoty, permanentně diskredituje naší zemi v zahraničí, šíří strach a nenávist mezi lidmi a přesto si zachovává popularitu pohybující se kolem 50%... Pan prezident jednoduše ví, jak pracovat s českou veřejností, a bohužel se nestydí pro zvýšení své popularity udělat cokoli.

Zeman také v těchto dnech mimo jiné řekl, že zastává obdobný postoj v otázkách boje proti islámskému terorismu a ilegální migraci jako Donald Trump. Co na to říct?

V současné politice vidíme čím dál tím víc nástup populistických politiků, kteří veřejnosti nabízí více bezpečí a prosperity, když zapomene na obhajobu svobod. V tom není jiný Donald Trump, Marine Le Penová či Miloš Zeman. Nechme ale stranou postoje Donalda Trumpa coby nastupujícího prezidenta a počkejme si spíše na Donalda Trumpa coby amerického prezidenta. Nyní na něm neleží skutečná odpovědnost. Je zajímavé se spíše podívat na to, proč se Miloš Zeman tolik hlásí k jeho sobě. Je zřejmé, že pan prezident se tím přiživuje na mediální pozornosti, kterou Donald Trump vyvolává. Musíme si ale uvědomit, že Česká republika není USA a že český systém je parlamentní a americký prezidentský. A zatímco Donald Trump bude brzy ve svých rukou třímat skutečnou moc, Miloši Zemanovi zůstane jen jeho upachtěná snaha strhnout na sebe mediální pozornost.

Zeman byl jedním z prvních, koho Trump pozval do Bílého domu. Naopak od Obamy Zeman pozvání nedostal. Na to náš prezident řekl: - nesouhlasím s Obamovým postojem vůči Izraeli a to samé se týká jeho politiky na Blízkém východě, která byla destruktivní a napáchala mnoho škod. Souhlasíte v tomto s Milošem Zemanem?

Z toho, že Trumpova první a zřejmě i nejoblíbenější exmanželka pochází ze Zlína a má navíc zjevnou ambici stát se velvyslankyní v České republice a jeho současná manželka má kořeny na americké poměry v takřka sousedním Slovinsku, se dá soudit, že má ke střední Evropě velmi vřelý vztah. Nadto mu náš prezident velmi očividně pochlebuje a navíc nenechává nitku suchou na prezidentu Obamovi a to i v době vrcholící kampaně, kdy si každý rozumný politik dá zámek na ústa. To si říká o pozvání. A že Obama Miloše Zemana do Bílého domu nepozval? Miloš Zeman byl velmi kritický k prezidentu Obamovi a ten naopak k němu. Fackovacím panákem byl pak pro našeho prezidenta nejvyšší představitel americké moci u nás, velvyslanec Shapiro.

Co se ale druhé části otázky týče, lze souhlasit s Milošem Zemanem, že naivní přístup  Obamovy administrativy k Blízkému Východu způsobil současnou destabilizaci. Obama věřil ve vítězství prodemokratických sil… Namísto toho se dočkal buď utužení represivních režimů, nebo naopak naprostého chaosu a násilí. Ve světě, který je tak odlišný od našeho, těžko mohou demokratické ideje tak snadno zakořenit, jak si jistě přál Barack Obama. Ve vztahu k Izraeli se Obamova administrativa snažila přimět vedení izraelského státu ke vstřícnějšímu postoji vůči nárokům Palestinců na samostatný stát, Miloš Zeman naopak mluvil o palestinském terorismu… Těžko se oba pánové mohli názorově sejít. Upřímně ale Zemanova kritika amerického prezidenta má asi stejný význam, jako když zahradní skřítek brání zahradu před buldozerem.

Velmi diskutované je v posledních dnech Centrum proti terorismu a hybridním službám, které mimochodem například Miloš Zeman kritizuje. Co na toto centrum říkáte, skutečně něco takového potřebujeme a proč?

Je velmi jednoduché sýčkovat a vzývat přitom duchy totalitní minulosti. Žijeme ale v konkrétní realitě a to, co si přejeme, je mnohdy jiné než to, co skutečně potřebujeme. Já bych si pochopitelně přál, abychom nic podobného zavádět nemuseli. Nejsem přítel kontroly. Ale musíme si uvědomit, že žijeme ve světě, kde jsou hybridní kampaně a kyberútoky realitou. Vidíme to u našich pobaltských kolegů v EU i NATO, proti jejichž zemím je vedena promyšlená propagandistická kampaň a jejichž síť neustále čelím kyberútokům.

V souvislosti s Centrem mluví řada lidí o cenzuře i o omezení svobody slova. Hrozí podle Vás něco takového?

Úřad jednoznačně deklaruje, že nevznikl kvůli cenzuře, že není v jeho kompetenci zasahovat do textů či vypínat nepohodlné servery… Nenasvědčuje tomu ani jejich skutečná práce, kterou si každý z nás může prohlédnout ať už na stránkách ministerstva vnitra nebo na twitteru. Na druhou stranu je ale samozřejmé, že takovéto úřady mohou za určitých okolností omezovat svobodu slova. Proto je třeba, aby naše média, politici, ale i občané práci úřadu kontrolovali.

Když se vrátíme k Donaldu Trumpovi, v těchto dnech se objevily nepodložené zprávy o ruských špionech, shromažďujících na Trumpa kompromitující materiál. Co na to říct?

O skutečnosti víme jen málo a těžko soudit z mediálních spekulací. Je ale jasné, že kolem osoby Donalda Trumpa se rozehrála velká hra a atmosféru nedůvěry navíc posiluje kontroverznost nastupujícího amerického prezidenta.

Objevila se také nepotvrzená zpráva amerických tajných služeb, že měl údajně Putim nařídit ovlivnění voleb ve prospěch Trumpa. Co si o tom myslíte?

Donald Trump i postavy jemu blízké jsou známí svými dobrými obchodními vztahy s Ruskem. Donald Trump se navíc sympatiemi vůči Putinovi netají. Je nepochybné, že Putin by v čele tak silného hráče, jako je USA, raději viděl někoho, kdo je mu více nakloněn. To ostatní jsou ale opět mediální spekulace. Jediné, o co se lze opřít, je fakt, že na kybernetickém poli jsou ruské služby velmi aktivní, vedle například služeb čínských či severokorejských.

Obama končí, Trump začíná. Jak byste zhodnotil "vládnutí" Obamy a co čekáte od Trumpa?

Po oznámení ambic Donalda Trumpa stát se příštím prezidentem, jsme si zvykli vnímat Obamovu administrativu mnohem méně kriticky. Vzpomeňme ale, že to byl právě on, kdo se u nás v Praze pokoušel velmi naivně restartovat vztahy s putinovským Ruskem, kritizoval přístup někdejšího prezidenta George W. Bushe a umožnil tak nebývalý nárůst agresivity Moskvy. Mnohdy naivní přístup k Blízkému Východu, o kterém jsem už mluvil, či stahování jednotek z Iráku zas usnadnil prosadit se islámskému fundamentalismu. A co očekávám od administrativy Donalda Trumpa? Zatím je víc otázek než odpovědí. Jaký bude jeho skutečný přístup k evropským partnerům v NATO a skutečně se oslabí euroatlantické vazby výměnou za posílení vazeb USA s Ruskem či Čínou? Jak se budou dál odvíjet obchodní vztahy mezi USA a EU, opravdu hrozí, že Donald Trump ustoupí od liberalizace v zájmu ochrany amerického trhu? A jaké bude postavení evropských firem na americkém trhu? V současnosti můžeme například sledovat vývoj kolem automobilového průmyslu, který se podstatně týká i naší země. Na odpovědi si ale budeme muset počkat, až se Trumpova administrativa skutečně ujme opratí.

A když jsme u prezidentských voleb, které se blíží i u nás, jak vidíte v současné době šance Zemana na znovuzvolení a objevil se někdo, koho byste si jako českého prezidenta dokázal představit?

Neříkám to rád, ale podle mne má Miloš Zeman velikou šanci na znovuzvolení. Důvody jsem již zmiňoval výše… Žádný seriózní kandidát totiž nemůže použít stejné zbraně, kterými se nestydí bojovat Miloš Zeman. Těžko by si totiž zachoval tvář, pokud by stejně jako pan prezident vyvolával strach v občanech a šířil paniku. V této rozjitřené atmosféře, které napomáhá i nejeden politik a nejedno médium, to bude mít kandidát, který se bude chtít prosadit střízlivým pohledem na svět, velmi těžké. Jenže osoba prezidenta by přeci měla spojovat, než rozdělovat, svým chování a vystupováním by měla jít příkladem, měla by přicházet s pozitivními vizemi budoucnosti naší země, nastolovat opravdu zásadní témata… Toho ale stávající hlava státu schopná není.

Na otázky pro Parlamentní listy odpovídal Josef Knot, místostarosta Písku za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme