Knot: Nevraživost nikam nevede a vůbec ničemu neprospívá

30. 1. 2017

Jihočeská TOP 09 vás minulý týden nominovala za lídra do podzimních sněmovních voleb. Na rozdíl od těch minulých je pozice topky na politické scéně poněkud složitější a preference klesají k pětiprocentní hranici. Zvažoval jste, zda za takového stavu nominaci přijmete?


Situace složitější určitě je, ale mám rád výzvy. Po krajských volbách jsem o celé věci přemýšlel, ale v zásadě jsem měl jasno. Jen to potřebovalo dozrát. Poslední slovo ve schvalovacím procesu sestavení kandidátek bude mít výkonný výbor TOP 09, berme tedy usnesení krajského výboru jen jako jisté doporučení.


Máte už představu, jak a čím voliče na jihu Čech oslovíte?


Pevně věřím, že pozitivními tématy. V současné době se zpracovává dokument s názvem Vize 2030, kde by TOP 09 měla představit fungování státu s výhledem do roku 2030. Je důležité, aby určitá témata z této strategie komunikovaly nové tváře, které strana musí vygenerovat. Věřím v zastavení propadu preferencí a jsem přesvědčen, že TOP 09 bude i nadále zastoupena v Poslanecké sněmovně, jinak bych do toho přece nešel.


Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v sobotním Právu znovu jasně vymezil vůči ANO, ale připustil spolupráci s ČSSD. V Jihočeském kraji taková možnost za současného vedení ČSSD asi nepřipadá v úvahu. Co je příčinou tak velké vzájemné averze a dovedete si představit, že by TOP 09 mohla být se sociálními demokraty v koalici?


Jsem v komunální politice sedm let a byl jsem přítomen několika sestavování koalic včetně té poslední krajské. Přijde mi, že než o stranách je to více o lidech a chuti se domluvit bez ohledu na to, na jaké úrovni se pohybujete. V Písku například s hnutím ANO spolupracujeme a koalice je stabilní a funkční. Dokonce nám za loňský rok stoupl počet obyvatel, takže soudím, že naše město je prostě "dobrá adresa". Je to i tím, že v zastupitelstvu jsme schopni komunikovat napříč spektrem a tím město rozvíjet. Nevraživost nikam nevede a vůbec ničemu neprospívá. Nicméně názor našeho pana předsedy respektuji.


V loňských krajských volbách jste spojili síly nejen se Starosty a nezávislými, ale také s hnutím Občané pro Budějovice (OPB) a dokázali jste získat víc mandátů než Jihočeši 2012 i KDU-ČSL. Starostové tentokráte koketují s lidovci. Neuvažujete nabídnout několik míst na kandidátce OPB, kteří mají silnou podporu v krajském městě?


Nejdříve osobní poznámka. Rozchod se Starosty mě osobně velmi mrzí. Dokázali jsme vytvořit funkční celek, což dokazuje i výsledek posledních krajských voleb v Jihočeském kraji. Nelze vyloučit, že se někdo z hnutí OPB na kandidátce TOP 09 objeví. Uvidíme, jaký bude další vývoj a zejména kam se posune jednání Starostů a KDU-ČSL.

František Vácha

Právo - Jihozápadní Čechy

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme