Knot: Do koalice zasáhl Zeman i Babiš

20. 10. 2016

Před volbami byli nejostřejšími kritiky končící krajské vlády. Koalice PRO JIŽNÍ ČECHY, která sdružuje Starosty, hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09, se tvrdě vymezovala proti projektům, jež podporoval hejtman Jiří Zimola. A relativně poklidnou atmosféru předvolební kampaně rozjitřil i spor mezi Zimolou a lídrem PRO JIŽNÍ ČECHY  a starostou Lišova Jiřím Švecem o to, kdo může za absenci lišovského obchvatu. Nečekalo se tak, že by uskupení mělo v případě vítězství ČSSD šanci být v koalici. Jenže složitější vyjednávání mezi ČSSD a ANO nahrávalo situaci, že by mohla vzniknout středopravá vláda bez sociálních demokratů.
"Existovalo více variant. Jedna z nich byla i spolupráce středopravých stran, tedy my, ODS, Jihočeši 2012 a k tomu hnutí ANO. Ideálně ještě s lidovci, aby to byla drtivá většina," popisuje Josef Knot, dvojka na kandidátce PRO JIŽNÍ ČECHY a místostarosta Písku. Jenže nakonec se sociální demokraté domluvili s ANO a Jihočechy 2012.

Jste zklamaní tím, jak nakonec jednání dopadla?


To bych úplně neřekl. Bohužel do toho zasáhla vyšší politika – pan prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš (hejtman Zimola navštívil po volbách prezidenta Zemana a o pár dní později se sešel i s ministrem Babišem, pozn. red.). Do určité míry to kopíruje výsledek voleb. Je ovšem třeba připomenout, že ČSSD i Jihočeši 2012 mandáty ztratili, takže víceméně vstupují do koalice subjekty, o nichž nelze hovořit jako o vítězích voleb.

PRO JIŽNÍ ČECHY skončí v opozici. To se před volbami docela čekalo, protože vztahy mezi hejtmanem Jiřím Zimolou a lídrem vaší kandidátky Jiřím Švecem byly dost vypjaté. Jednali jste vůbec s ČSSD po volbách?


ČSSD nás vůbec k jednání nevyzvala. Důvodem k tomu bylo to, že pan Švec nepogratuloval hejtmanovi k vítězství ve volbách. Myslím, že bychom se od takových věcí měli oprostit a přistupovat k tomu jako chlapi, a ne na základě toho, kdo komu popřeje, kdo je první, kdo píše SMS k vítězství.

Nebyla to ale přece jen slušnost popřát vítězi?


Já mám za to, že pan Švec neměl na pana hejtmana telefonní číslo. Stejně tak ale mohl pan hejtman poslat SMS nám a pogratulovat k tomu, že jsme překročili pětiprocentní hranici. To se také bohužel nestalo.

Nevyautovali jste se takovouhle zbytečně dětinskou hrou z jednání?


Sestavování koalice ale přece nestojí na tom, kdo komu pogratuluje k volbám. Měli bychom spíš hledat programové průsečíky a společnou vizi pro kraj. Je smutné, jestli je to o posílání SMS někomu za to, že se stal relativním vítězem voleb. Protože vítězství je u mě nad 50 procent, a ne 22.

Pan hejtman to bral tak, že se s ním nechcete vůbec bavit. Byla ta neposlaná SMS skutečným problémem, nebo tam bylo podle vás něco jiného?


V předvolební kampani byla asi patrná – nechci úplně říct animozita – ale je jasné, že si pan Švec s panem Zimolou nesedl. To si myslím, že v tom sehrálo hlavní roli.

Byl lišovský starosta Jiří Švec dobrý lídr vašeho uskupení? Nebylo lepší tam dát někoho méně konfliktního?


Vzhledem k tomu, že jsme koalice tří subjektů (Starostové, HOPB a TOP 09) a většina řekla, že lídrem bude Jiří Švec, pak TOP 09 to rozhodnutí přijala. Nakonec se ukázalo, že osm procent, které jsme ve volbách získali, můžeme považovat s ohledem na výsledky v ostatních krajích za obrovský úspěch. Když jsem do téhle koalice vstupoval, tak jsem odhadoval, že bychom se mohli pohybovat právě kolem osmi procent. A to se povedlo, takže zisk pěti mandátů považuji za úspěch.


Nebyli jste ve volební kampani příliš negativní? Na hejtmana jste útočili rozhodně nejvíc...


My jsme kritizovali projekty, které byly kritiky hodné. Nelíbilo se nám, že kraj investoval do projektu Rio-Lipno desítky milionů, protože tyhle prostředky se daly využít rozhodně jinak. Nebyla to jen negativní témata. Nabízeli jsme vize jako Chytrý region. Tedy to, s čím v Písku slavíme úspěch nejen v Česku, ale i ve světě. Teď jsem byl například na konferenci v Tchaj-peji. Podílíme se na programu pro výzkum a inovace Horizont 2020 a jsme v podstatě lídrem ve střední Evropě. S touto myšlenkou jsme vstupovali i do krajských voleb.


Budete tuhle věc prosazovat i jako opozice?


Byl bych rád, kdyby nadále fungovala komise Smart region. Pokud koalice usoudí, že bych byl jejím členem, jako jsem dnes, tak budu rád a pro kraj pracovat budu. Chtěl bych, aby to fungovalo i v dalších městech, nejen v Písku.


Takže nebudete zatvrzelá opozice ve stylu nulové tolerance?


Nemohu mluvit za kolegy. Já přistupuji ke každé věci pozitivně – ať je to ve městě, nebo na kraji. To se nezmění. Je to ovšem také o přístupu koalice k nám.


Koalice PRO JIŽNÍ ČECHY vydala prohlášení, že s novou koalicí ztratil kraj možnost změny kurzu. Myslíte, že bývalá koalice ČSSD s KSČM je stejná jako ČSSD, ANO a Jihočeši 2012?


Pevně věřím, že dva koaliční partneři se budou chovat pro rozvoj kraje a budou sociální demokraty někam tlačit. Hlavně doufám, že přijde nějaká vize, protože tu jsem za poslední roky neviděl. Chybí tah na branku, musíme využít potenciálu, který máme. Sousedíme s Rakouskem a Německem a zdá se mi, že z toho vůbec netěžíme. My jsme v Písku podávali žádost na přeshraniční projekt vybudování elektromobilního propojení s naším partnerským městem Degendorf. Do projektu se zapojilo 15 bavorských měst, na trase by mělo vzniknout 15 dobíjecích stanic. Že by v tom kraj hrál nějakou roli, jsem si, bohužel, nevšiml. Je to o individuálních aktivitách jednoho města

Martin Beneš, redaktor MF DNES

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme