Jihočeská vláda v resortu školství pokračuje v omlouvání vlastní pohodlnosti

9. 1. 2017

Z úst hejtmana Zimoly opakovaně slyšíme, že ředitelé škol nepřizpůsobují obory trhu práce. Musím se ředitelů zastat: To, že rodiče využívají přebujelé nabídky středních škol a jejich obecných maturitních tříd, je hlavně problém zřizovatele, tedy Jihočeského kraje, neschopného smysluplné restrukturalizace. A jihočeská vláda maximálně vydá prohlášení o potřebnosti odborníků a přehodí problém na ředitele.

Pokud byste seděli v jejich křesle, nechováte se jinak. Nezrušíte si třídu, nepropustíte lidi. Naopak se jim snažíte zajistit práci tím, že naplníte třídy jakýmkoli způsobem. A tak zřizujeme maturitní třídy obecného zaměření, rodiče dle pravidla, že maturita je vše a pak se uvidí, zapomínají na to, že řemeslo má zlaté dno. Nedivme se tedy, že i čtyřkaři odcházejí ze základek i na střední školy namísto učilišť. Logicky – voda teče, kudy má koryto. Následně komentujeme, že nenaplňujeme učební obory a hledáme důvody, proč tomu tak je. A zřizovatel – kraj – je v podstatě v pohodě, ona totiž gymnaziální třída je nejlevnější třída: 30 dětí, učitel, tabule a křída, oproti tomu je to v učebním oboru podstatně složitější a dražší: méně studentů ve skupině, mistr, stroje atd. Nakonec znovu uspořádáme setkání zástupců hospodářské komory, zaměstnavatelů, samozřejmě hejtmana – PR musí být – a vydáme prohlášení

 A pak je tu opět duben, přijímačky a sledujeme, jak se nám zaplní středoškolské lavice trojkaři a čtyřkaři ze základek, a „učňáky“ nám zejí prázdnotou, tak pomůžeme skomírajícímu učebnímu oboru dotací a vydáme prohlášení. To je vlastně nejsnadnější: Už několik let můžeme používat vlastně úplně ten samý text!

Pavel Klíma (TOP 09)

ředitel školy

krajský zastupitel

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme