Jestli má být Třeboň kulturní, měla by mít útulek

16. 10. 2015

Dovoluji si napsat malé zamyšlení týkající se tzv. domácích zvířat a přístupu města a vůbec nás všech k nim. TOP 09 má mimo jiné ve svém volebním programu zřízení útulku pro bezprizorní a týraná domácí zvířata.

Skutečně vyspělá a kulturní  společnost se pozná podle vztahu a chování nás lidí ke zvířatům. Jsou součástí naší společnosti a byli tady také daleko dříve než my. Zatím jsem nenabyl dojmu, že bychom touto společností snad i byli. Jelikož stát se celoplošně touto problematikou vůbec nezabývá, suplují jeho úlohu ve většině případů čistě soukromá zařízení a v malé míře některé obce a města.

Domnívám se, že Třeboň je natolik bohaté město, že  provoz smíšeného  útulku  (kočky, psi apod.) pro domácí zvířata by si mohla bez problémů dovolit. Byl by alespoň malým důkazem toho, že jsme skutečně kulturním městem, ale i dobrou vizitkou pro nás všechny. Třeboň ze svého rozpočtu vydává nemalé částky na nejrůznější činnosti a investice a jistě by se  při troše dobré vůle našly prostředky a prostory na provoz výše uvedeného zařízení. Též věřím, že části občanů není tato problematika lhostejná a také by se jistě našli dobrovolníci na výpomoc a osvícení sponzoři, kteří by pomohli s financováním této tolik prospěšné a potřebné záležitosti a v neposlední řadě i eticky smýšlející veterinární lékaři ochotní pomoci pouze za náklady.

Je velice záslužným počinem, že Třeboň má záchrannou stanici volně žijících živočichů při Českém nadačním fondu pro vydru, která poskytla a poskytuje tolik potřebnou pomoc.  Věřím, že by bylo namístě doplnit ji i o útulek pro domácí zvířata.

Pokud pominu pokusy na zvířatech, přepravu zvířat, porážení zvířat, nehumánní zacházení s nimi - to jsou další kapitoly samy pro sebe, bez ohledu na existenci zákonů - bylo by zřízení takovéhoto útulku alespoň malou ukázkou naší lidskosti.

Ing. et ing. Jiří Kuta

zastupitel za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme