Gregora: Populismus ohrožuje naše zdravotnictví

8. 7. 2016

Doba, kdy se tahákem na voliče stalo zrušení poplatků ve zdravotnictví je pryč. I současnému ministru zdravotnictví je jasné, že se bez určité formy spoluúčasti pacientů naše zdravotnictví neobejde. Vidíme to především na problému nedostatku zdravotnického personálu.

V současné době je totiž pro ředitele nemocnic snazší získat dotace na modernizaci než finance na mzdy. Vztahy s pojišťovnami jsou pokřivené.  Nabízí se tak jediná reálná cesta: podstatně zvýšit platby za pojištěnce a přiznat si, že systém je třeba zeštíhlit a zavést větší spoluúčast pacienta.

Otázka efektivity systému, tak jak ji například prosazuje ministr financí Andrej Babiš, není samospasitelná. Bez spoluúčasti se dříve či později neobejdeme. Finanční spoluúčast pacienta je i jedním z důležitých nástrojů k omezení nadbytečných vyšetření.

Je to ale politicky velmi  citlivé téma, které nekonvenuje se sliby voličům, že bude jen a jen líp. Když se systém nezačne konečně transformovat nyní, zvolna zdegeneruje. Jestliže v současnosti odchází 10 procent lékařů do zahraničí, je to málo, nic se prakticky neděje. Ale jazyková erudice současné generace studentů lékařských škol je o poznání vyšší než byla před pár lety a počet těch, kteří opustí tuto zemi a půjdou za lepším ohodnocením  práce, se bude rok od roku zvyšovat. Přijdou lékaři z Ukrajiny, Bulharska, Ruska, Afgánistánu. Budeme si muset zvyknout. Bohatí to nepocítí, ti si zaplati „lepší“ péči. Pocítí 
to právě voliči levicově populistických stran a hnutí. 

MUDr. Martin Gregora

primář dětského oddělení Nemocnice Strakonice

člen krajského předsednictva TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme