Beránek: Světelná show měla namále

20. 2. 2017

Finanční nároky žadatelů o dotaci výrazně převyšující přidělené prostředky, to je každoroční tvrdý chléb kulturní komise rady města České Budějovice a to i bez zásahů ze strany některých radních.

„Dostáváme se rok co rok do velmi těžké situace. Rukama nám prochází celá řada velmi kvalitních projektů, ale na mnohé z nich jednoduše nejsou peníze. A je nám jasné, že bez veřejné podpory se podstatná část z nich neobejde. Letos jsme se proto rozhodli pokrátit výši příspěvku, abychom uspokojili co nejvíce žadatelů,“ uvedl člen kulturní komise za TOP 09 Radim Beránek.

A opravdu bylo z čeho vybírat. „Kromě evergreenů, které si už vydobyly své místo a každoročně zpestřují kulturní nabídku v našem městě, jako je série letních koncertů pod širým nebem Central park Slavie či Středy před K2, Krajinské korzo či Léto ve městě, nás letos zaujaly i některé nové projekty, například Výročí vzniku republiky, které vrátí Lannovu třídu do období počátků naší masarykovské republiky,“ přibližuje nejzásadnější projekty Radim Beránek a dodává: „Za sebe bych vyzdvihl zářijovou audiovizuální show Festival světla, která slibuje třídenní zážitek jedinečných projekcí na řadě míst našeho města, od Slepého ramene, přes hotel Budweis až třeba po Černou věž. Projekt má tři velká plus – předně jsme nic podobného v našem městě ještě neměli, pokud nepočítám každoroční audiovizuální show Vltava žije, která je však jen jednodenní a omezená pouze na náplavku u Dlouhého mostu, navíc s nabídkou přišla českobudějovická firma, což se přiznám, že je mi velmi blízké, a v neposlední řadě je to i bezkonkurenční cena. Z celkového rozpočtu 3 miliónů korun žádá uchazeč pouze o 300 tisíc korun 250. Přitom veřejná podpora projektu Vltava žije je podstatně vyšší.“

Budějčáci se ale třídenní světelné show málem nedočkali. „Velmi mě překvapilo, když rada města neakceptovala názor své kulturní komise a projekt původně nepodpořila. Naopak se postavila za projekt Budějovický western, který byl původně podán do opatření číslo pět, kde se ale vybíral jen jeden projekt a v konkurenci s Krajinským korzem neuspěl. Rada ho ale přesunula do opatření tři a vyškrtla světelnou show. Takovýto přesun mezi opatřeními ale pravidla dotačního programu neumožňují. Konečné slovo však mělo zastupitelstvo, kde jsme naše postoje i díky našemu zastupiteli Tomáši Bouzkovi obhájili, takže se Budějčáci třídenní světelné show dočkají,“ uzavírá Radim Beránek.

Šlo o historicky první velký střet na zastupitelstvu města České Budějovice kvůli dotačnímu programu v oblasti kultury.

Petra Šebestíková

krajská manažerka

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme