TOP 09 ČB: Se změnou kritérií pro přijetí prvňáčků nesouhlasíme

25. 1. 2016

Minulý týden čekaly budoucí prvňáčky na českobudějovických základních školách zápisy.

„Stejně jako v minulých letech byl zápis na základní škole Oskara Nedbala spojen s pohádkovými postavami a kouzelnými úkoly. Jako vždy byla většina dětí na školní povinnosti dobře připravena a všechny se do této školy moc těší. I přes velký zájem rodičů budou ke školní docházce nejspíše přijaty pouze děti ze spádového obvodu, ostatním jsou k dispozici volné kapacity na okolních základních školách,“ uvedl František Hřídel, člen školské komise za TOP 09.

Mnohým rodičům však atmosféru zápisů mohla zkazit změna kritérií pro přijetí jejich ratolestí, která původně měla zabránit bivakování rodičů před školami. Rozhodujícím kritériem je bydliště ve školním obvodu. Pokud ale rodič zvolí jinou školu, rozhoduje při volné kapacitě pouze vzdálenost bydliště, nikoli už že do školy chodí sourozenec prvňáčka. To mohlo být kritické zvláště v situaci, kdy se navíc měnily obnovením výuky ve dvou budějovických školách spádové obvody, a rodiče počítali, že budou moci přihlásit do stejné školy i další ze svých ratolestí.

„Se změnou kritérií nesouhlasím. Jsem matka tří dětí a neumím si představit, že bych děti v 1. či 2. třídě vodila a vyzvedávala v různých školách. A zajímalo by mě, co na tom může být diskriminačního? Pokud tato kritéria platila do minulého roku, a rodičům situaci spíše ulehčovala, mohlo zůstat alespoň přechodné období, aby se rodiče, kteří mají sourozence 2-3 roky po sobě, což je naprostá většina, vyhnuli problémům. Přitom o zachování tohoto kritéria mluví i ochránkyně lidských práv Anna Šabatová,“ pozastavuje se nad situací zastupitelka Petra Šebestíková.

Jiří Žižka

asistent krajského manažera

Štítky
Osobnosti: František Hřídel
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme