Soukupová: Můžeme se po Brexitu vůbec divit vítězství Trumpa?

14. 11. 2016

Je to měsíc, co jsem opustila Spojené státy s vědomím, že volby dopadnou dle očekávání – bude zvolena první americká prezidentka. Jenže jak už tomu bývá, ať už je to doma nebo „venku“, jeden není prorokem. Měla jsem možnost mluvit se zástupci amerických vládních i nevládních institucí, think-tanků, obchodních komor, učiteli i novináři a ti všichni jen potvrdili, jak moc se mohou mýlit.

A teď ho tu máme. Prezidenta, jehož kandidatura byla ze začátku spíše vtip, zosobnění anti-establishmentu (zvoleného za republikánskou stranu). Otázkou ale je, jestli se po Brexitu ještě vůbec můžeme něčemu divit. V předvečer vyhlášení výsledku referenda jsem sladce usínala s vědomím, že Britové přeci něco takového nemohou odhlasovat. No, doba se mění, evidentně.

Asi je načase vystrčit nos ze své bubliny a přestat se divit. Pravděpodobně mě čekají nějaké prvotní omrzliny a možná párkrát přes ten nos taky dostanu. Je však třeba mít na paměti, že Trump byl zvolen v demokratických volbách a nic lepšího než demokracii zatím nemáme. Tak jsem zvědavá, co předvede...

Jana Soukupová

členka MV TOP 09 ČB

Štítky
Osobnosti: Jana Soukupová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme