Souček: Chceme patřit i nadále k Západu? Za Trumpa se budeme muset víc snažit

9. 11. 2016

V prvé řadě je nutné vyjádřit blahopřání Donaldu Trumpovi k jeho vítězství. A co očekávat od jeho administrativy? Je celkem zřejmé, že Donald Trump bude jednat jako prezident Spojených států, proto jeho hlavní prioritou budou zájmy Spojených států, a to zejména ekonomické. Z tohoto hlediska lze předpokládat, že se, alespoň zpočátku, zaměří na domácí ekonomiku. Ta je však provázána se světem, a to komplexně. Svět může jen čekat, jak Donald Trump naplní své sliby, a to zejména v zahraniční politice. S ohledem na způsob vedení předvolební kampaně se bude Donald Trump snažit o nějaký výrazný počin, který bude americkou veřejností jednoznačně kladně vnímán a který mu tím upevní pozici, a to zejména vůči vlastní straně.

Pro mě bude zajímavé sledovat, do jaké míry budou Spojené státy vnímat Evropu jako partnera. V dané chvíli to vypadá, že zejména v oblasti obrany a bezpečnosti zřejmě dojde k tlaku na vyšší emancipaci evropských států – členů NATO.

Z hlediska České republiky platí fakt, že jako malá země ve středu Evropy budeme náchylní k tomu být ve sféře vlivu nějaké mocnosti. Je celkem zřejmé, že dojde-li k oslabení vlivu Západu, bude mocenské vakuum zaplněno z Východu. Bude nesmírně důležité, v jakých částech světa bude Trumpova administrativa chtít uplatňovat americké zájmy a jakými prostředky je bude ochotna chránit. Zdroje bezpečnostních rizik pro USA v dnešním globalizovaném světě mohou ležet téměř kdekoliv. Naplní-li Donald Trump alespoň z části své předvolební sliby, bude si muset Česká republika v příštím roce prostřednictvím výsledků parlamentních voleb vybrat, kde vidí své místo na politické mapě světa. A pokud budeme chtít i nadále pokračovat v kurzu zahraniční politiky zaměřené na Západ, budeme si o to muset jasně říct a svými činy i tento svůj zájem naplňovat.

Je ale brzy na nějaké predikce, protože se rétorika Donalda Trumpa mění, mírní a určitě na něj dolehne i „mašinérie“ Washingtonu. Nejspíše dojde k nějaké konsolidaci amerických zdrojů v zahraničí (a to i vojenských). Ale bez jasného vyjádření našeho zájmu, nebude možné očekávat, že nějaké výrazné zdroje budou USA chtít v naší zemi nasadit. Nesmíme zapomínat na narušené vztahy mezi americkou ambasádou a prezidentem Zemanem.

Oldřich Souček (TOP 09)

válečný veterán

bývalý představitel národního ředitele pro vyzbrojování v Evropské obranné agentuře

Štítky
Osobnosti: Oldřich Souček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme