Skotnica: JIKORD prosazuje jen partikulární zájmy hejtmana Lžimoly

3. 10. 2016

Integrovaný systém dopravní obslužnosti Jihočeského kraje pokulhává například za Jihomoravským. Navíc v dopravní obslužnosti dochází na duplicity a dotovaná autobusová doprava stínuje v identických časech dotovanou železniční dopravu, v mezidobí pak vznikají časové úseky bez dopravní obslužnosti…Na vině je JIKORD, Jihočeský koordinátor dopravy, který je tak trochu státem ve státě, respektive krajem v kraji a prosazuje jen partikulární zájmy svého hejtmana Lžimoly.

Tam, kde vedou koleje, by neměl jet souběžně autobusový spoj. Taková je obecně přijímaná praxe.  Existují samozřejmě výjimky, ale obecně by měly autobusy maximálně vlakové spoje křižovat a starat se o návaznost. Často je to ale obtížné, před lety, při projednávání podmínek provozu MHD v Jindřichově Hradci, v návaznosti na vlakovou dopravu, mi náměstek tehdejšího provozovatele otevřeně řekl, že přece nebudou navážet cestující konkurenci... K tomu je těžko co dodat. Snad jen to, že kdo platí, tak poroučí, v našem případě Kraj.

Výborně ale systém funguje např. v Majdaleně, na Velenické trati, kde autobus cestující odváží od vlaku a naopak. Dokonce čeká i při zpoždění. Při rekonstrukci hlavního tahu z Českých Budějovic do Prahy je např. jízdní doba z Budějovic do Veselí nad Lužnicí 31 minut a bude ještě kratší, až bude rychlost 160km/h na celém zrekonstruovaném úseku. Takže rychlostně autobusy nemohou konkurovat. Leda cenou nákladů. Zde je ale trh notně pokřiven, protože vlakoví dopravci jsou nuceni platit nemalé částky za každý ujetý kilometr, což autobusy zvýhodňuje... Peníze ale nejsou všechno. Vlak se neprodírá zácpami, které jsou denně na silničních komunikacích v krajském městě, a to je nesporná výhoda. Navíc řada cestujících cestování v autobusech nesnáší dobře, problémy mají rodiny s dětmi a kočárky a osoby s omezenou hybností, stejně tak senioři. Ve vlaku si pohodlně protáhnou končetiny a mají k dispozici toalety. A našel bych toho jistě více…

Vladimír Skotnica

strojvůdce a kandidát do krajského zastupitelstva

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme