Školní židličky pomohou táborskému hospici

8. 6. 2016

Galerie kostela sv. Marka v Soběslavi hostí do 26. června výstavu „V dunách“ malíře a grafika Pavla Klímy, který je též kandidátem TOP 09 na senátora za obvod Tábor, jehož součástí je i Milevsko a Votice. Nejde ale zdaleka jen o obrazy.

„Součástí mé výstavy je projekt Židlička pro hospic. Připravil jsem ho s kolegy. Zapojilo se do něj 16 výtvarníků různého zaměření. Každý do svého ateliéru dostal židličku ze školky a měl s ní naložit podle svého. Bylo zajímavé sledovat, jak tuto problematiku uchopí sochař, malíř, grafik, fotograf, architekt či konceptuální umělec. Každý má navíc k židličce ze školky svůj vztah, každý na ní kdysi seděl,“ přiblížil s nadsázkou netradiční výstavu Pavel Klíma.

Židličková umělecká dílka se na podzim vydala na okružní jízdu Táborskem, kterou zakončí 24. září v obrazárně Špejchar v Želči, kde se uskuteční vernisáž předaukční výstavy.

„Naším cílem je přitáhnout pozornost k domácí hospicové péči, která je nesmírně potřebná, přesto si ale v české společnosti jen těžko hledá své místo. Přitom umožňuje zůstat těžce nemocným v jejich přirozeném domácím prostředí,“ vysvětlil Pavel Klíma.

Na konci své společné cesty budou jednotlivé židličky vydraženy ve 3. ročníku dobročinné aukce 26. listopadu 2016 a vybrané prostředky opět poputují na konto Domácího hospice Jordán. V minulosti těchto prostředků nebylo zrovna málo. „Při prvním ročníku v roce 2010 se nám podařilo získat 140 000 korun a o tři roky později už 150 000 korun,“ vypočítává autor projektu.

„Celý projekt by se neobešel nejen bez mecenášů, kteří jsou borci, že koupí přispějí na tak potřebný projekt, jakým je domácí hospicová péče, ale ještě většími borci jsou pro mě ti, kteří svými díly přispěli, a to bez nároku na honorář,“ dodává Pavel Klíma.

Před šesti lety, když projekt dobročinné aukce začínal, pomohl výtěžek přežít táborskému hospici ty nejhubenější časy. „Jsem rád, že jsme tehdy mohli přispět k záchraně hospice, protože jeho služby jsou opravdu k nezaplacení. To potvrdí každá rodina, která se na Jordán obracela s žádostí o pomoc,“ hodnotí projekt Pavel Klíma.

Své zkušenosti s problematikou hospicové péče chce Pavel Klíma přenést i do senátu. „Cílem mého působení v Senátu pak mimo jiné je, aby v dohledné době skončilo právní vakuum kolem domácí hospicové péče. Aby podobné umělecké charitativní projekty napříště sloužily jen jako doplněk propagace, nikoli jako jeden ze zdrojů příjmů. V Německu působí na 1500 mobilních hospiců. Nejedná se tedy o umělý projekt, ale o přirozenou společenskou potřebu a postoj k domácí hospicové péči je známkou vyspělosti sociálního systému. A my se nejen v tomto případě máme ještě hodně co učit,“ prozrazuje jeden z bodů svého programu Pavel Klíma.

Martin Volný