Šebestíková: Rozpočet počítá s klíčovou propojkou sídlišť Máj a Vltava

19. 12. 2016

V Českých Budějovicích se už ví, jak se bude hospodařit v příštím roce. Návrh rozpočtu schválilo zastupitelstvo.

„Na návrhu rozpočtu, tak jak byl předložen, nevidím žádné zásadní problémy, které bych předkladatelům vytkla,“ hodnotí naše zastupitelka a členka finančního výboru Petra Šebestíková.

V roce 2017 mají příjmy dosáhnout 1.856.158 tisíc Kč a výdaje 1.921.217 tisíc. Schodek rozpočtu je kryt výhradně zapojením peněz z minulých let. „Zatím se nepočítá s žádným novým úvěrem, až podle vývoje investičních akcí v rámci nového programovacího období. Do té doby by měl být vysoutěžen úvěr na 250 miliónů korun. Ke konci roku bude mít město nesplacené úvěry z minulých let v celkové výši 643.205 tisíc korun,“ vypočítává zastupitelka.

Na investice jde částka 389.093 tisíc Kč. „Jedná se zhruba o 20% objemu všech prostředků. Největší investiční akcí bude podíl města na stavbě propojky ulic Milady Horákové a Strakonické, která výrazně ulehčí lidem, kteří bydlí na Branišovské či Oskara Nedbala. Po pěti letech obstrukcí především ze strany některých obyvatel sídliště Máj získal krajský úřad stavební povolení. Další významnou akcí je modernizace technologie na čističce odpadních vod. Toto opatření si vyžádal výpadek odpadních vod od Bupaku,“ vysvětluje zastupitelka.

Většinu rozpočtového koláče podle Petry Šebestikové spolknou běžné výdaje, konkrétně 1.532.124 tisíce korun. Důvodem je navyšování mezd, o kterém rozhodla vláda.

V rozpočtových kapitolách nejvíce zaujme 15 miliónový nárůst rozpočtu dopravního podniku. z komentáře k rozpočtu se dozvíme, že skoro 10 mil. Kč má jít na mzdové prostředky a 5 mil. na navýšení přiměřeného zisku z 5 na 10 mil. Kč. Ten chce DP využít na modernizaci vozového parku.

"Další peníze by měly být do rozpočtu zapojeny na únorovém zastupitelstvu města. Jde o zapojení nespotřebovaných peněz z rozpočtu roku 2016. Půjde o částku nad 100 mil. Kč. Doufám, že tyto peníze už půjdou výhradně na investice. Obnova městského majetku hodně pokulhává za potřebou zachovávat hodnotu tohoto majetku", doplňuje Petra Šebestíková.

Martin Volný