Šebestíková: O zakázce za tři miliardy korun rozhodnuto od stolu

23. 6. 2016

Radniční koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL a ODS na úterním jednání zastupitelstva i přes výrazné výhrady a věcné argumenty opozice prosadila koncesní projekt provozování vodohospodářské infrastruktury města po roce 2018. „Předložit zastupitelům materiál, v němž se rozhoduje o zakázce za tři miliardy korun, týden před jeho schvalováním je podle mého názoru naprosto nedostatečné. Ekonomické podklady dostali zastupitelé a v den, kdy měli o zakázce hlasovat. Koncesní projekt nabízí několik variant provozu vodohospodářského majetku města, ale detailně byla v podstatě posuzována pouze jedna. To může budit domněnku, že je už dopředu zvolena varianta, která má být vybrána,“ kritizuje českobudějovická zastupitelka za TOP 09 Petra Šebestíková.

 

Co vám na něm tak vadí?


Koncesní projekt jako takový, mi rozhodně nevadí, ale způsob, jakým jej koalice předložila, je pro náš klub naprosto nepřijatelný. Nechápu, proč byl vynechán finanční výbor, kde měla proběhnout věcná diskuse. Předložit zastupitelům materiál, v němž se rozhoduje o zakázce za tři miliardy korun, týden před jeho schvalováním je podle mého názoru naprosto diletantské. Vadí mi, že i když koncesní projekt nabízí několik variant provozu vodohospodářského majetku města, detailně byla v podstatě posuzována pouze jedna. To může budit domněnku, že je už dopředu zvolena varianta, která má být vybrána. Jsem přesvědčena, že vyhrát má ta nejlepší možnost, a k tomu má přispět právě detailní a věcná diskuse.


Náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD), který dokument překládal, ale varoval, že neschválením se město dostane do časové tísně, což by mohlo právě po roce 2018, kdy končí dosavadní smlouva se společností ČEVAK, mít pro obyvatele Budějovic fatální důsledky. Jsou tyto obavy oprávněné?


Harmonogram koncesního projektu je časově rozpracován na rok a půl. Bylo tedy dost času posunout konečné rozhodnutí na zářijové jednání zastupitelstva a případně svolat mimořádné rokování, jako tomu bylo například k problematice protipovodňových opatření na Malši. I kdyby se časová rezerva vyčerpala, správu vodohospodářského majetku i dodávku vody pro město by to neohrozilo, neboť v krajním případě by bylo možné využít institut povinnosti veřejné služby provozovatele až do doby, kdy bude vybrán provozovatel nový. Umožňuje to zákon o vodovodech a kanalizacích.


V debatě zazněla i slova radního Miroslava Jocha z ČSSD, že v minulosti se zastupitelstvo o provoz a správu vodohospodářské sítě zajímalo minimálně. Souhlasíte?


Ne tak docela. Je třeba připomenout, že se jedná o poměrně složitou a specifickou oblast a na magistrátě pro ni chybí odborníci. Doufám, že se to v příštím období změní, a pokud se koncesní smlouva dobře nastaví, bude pro město přínosem.


Při závěrečném hlasování už opozice ale jednotná nebyla. Bývalý primátor Juraj Thoma a šéf klubu Občané pro Budějovice Ivo Moravec koncesní projekt podpořili, i když zejména Moravec měl k němu původně vážné výhrady.


Určitě mě to překvapilo, ale proč tak hlasovali, netuším.

Martin Volný

Částečně převzato z Práva

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme