Posunuté zápisy do prvních tříd - další nonsens MŠMT

16. 1. 2017

V těchto dnech jsme byli zvyklí, že ředitelé škol vypsali datum zápisu do první třídy ZŠ. Novela Školského zákona ale odsouvá zápisy až na období 1. - 30. dubna. Ptáte se proč? Důvodem prý má být posunutí zralosti oproti lednu na pozdější dobu, děti vyzrají a sníží se počet odkladů povinné školní docházky. Zní to logicky, ale je to nesmysl!

Srovnejte sami: Doposud probíhal zápis od 15.1. do 15.2. O odklad žádali rodiče u zápisu a požadovaná doporučení lékaře a poradenského zařízení dokládali až do konce května! Do 30. 5. musel ředitel rozhodnout o odkladu. Také proto ředitelé rodičům doporučovali, aby se do PPP objednávali na květen či konec dubna právě z důvodu dozrání dítěte. 

Podle nové legislativy musí rodič posudky přinést již v dubnu k zápisu. Tedy dochází k opačnému efektu: Poradny jsou vinou neefektivní inkluze přetížené, rodiče se snaží objednat tedy co nejdříve, aby se dubnové datum stihlo. Slyším ve svém okolí, že někteří jdou již v lednu! Posudky se vystavují dříve než doposud!

Nakonec ještě dodejme, že názor pedagoga při zápisu opravdu bude jen formální. Rodič si k zápisu přinese všechny potřebné dokumenty a škola pouze vyplní formulář. Takto si paní ministryně představuje posílení prestiže pedagogického povolání?

 

Pavel Klíma

ředitel školy a krajský zastupitel za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme