Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice

17. 10. 2016

Vážený pane primátore,

 jsem dlouhodobě znepokojen činností městské policie, konkrétně jejím plněním dohledu nad provozem na městských komunikacích. Ze zprávy MP ČB za rok 2015 je možné vyčíst, že za celý minulý rok řešila MP ČB 26 539 přestupků řidičů automobilů a 1 450 přestupků cyklistů. To je více než 100 přestupků za každý pracovní den (a pokutování alespoň jednou ročně každého čtvrtého obyvatele našeho města včetně dětí), z čehož téměř ¾ přestupků byly řešeny nějakou formou postihu. Vzhledem k tomu, že jsem se opakovaně přímo od strážníků MP ČB dozvěděl o tzv. „čárkování“, kdy jsou strážníci finančně hodnoceni na základě počtu udělených pokut (čárek), mě výše uvedené číslo řešených přestupků nešokuje, nýbrž pouze utvrzuje v tom, že strážníci mluvili pravdu.

 Činnost MP ČB řídí právě primátor města. Proto se na Vás obracím s  žádostí o uvedení činnosti MP ČB do stavu, kdy její strážníci nebudou kvůli vyšší výplatě nuceni rozdávat co nejvíce pokut, a kdy se těžiště práce městské policie vrátí tam, kde by měla být, tzn. k zajišťování veřejného pořádku. Velmi rád bych se přestal stydět za městské strážníky, kteří loví každého zmateného návštěvníka města, který svým autem vjede do jedné z několika českobudějovických ulic, jež je náhle uprostřed opatřena špatně viditelným zákazem vjezdu (jako například v ulici Žižkova v úseku Chelčického – Nádražní nebo v Průmyslové). Rád bych viděl městské strážníky, kteří si uvědomují nedostatky v některých dopravních opatřeních na komunikacích a bezhlavě nepokutují cyklisty na Dlouhém mostě nebo na začátku parku Na sadech u Obchodní akademie. A velmi rád bych nemusel přímo z úst strážníka MP slyšet, že trestání přestupků a jejich cílené vyhledávání má přímo přikázané od svého nadřízeného. Vím, že nejsem sám, kdo žádá po městské policii především činnost veřejné služby, pořádkovou, preventivní, co nejméně represivní (alespoň tam, kde se jedná o přestupky, které nevykazují znaky společenské nebezpečnosti), a pokud možno nápomocnou, dávající přednost spíše domluvě před blokovým a přestupkovým řízením v honbě za výplatou.

 Vážený pane primátore, městská policie je nejen vizitkou města, protože její činnost dopadá na občany, tak i návštěvníky, je ale koneckonců také vizitkou Vaší, jelikož jste její nejvyšší autoritou. Je na tedy Vás, jakou tvář jí chcete vtisknout.

Ing. Tomáš Trantina (tomas.trantina@gmail.com)

člen komise rady města pro architekturu a územní rozvoj za TOP 09

Přílohy
PDF Otevřený dopis primátorovi.pdf (544.5 kB)
Štítky
Osobnosti: Tomáš Trantina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme