Na českobudějovické náměstí můžete vyrazit za punčem i bruslením

6. 12. 2016

Každý rok na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. vyroste v době adventu nespočet stánků s punčem, pleteným oblečením či vánočními dekoracemi. Tentokráte přibylo i ledové kluziště, které si získalo velkou oblibu.

„Ledová plocha stojí cca 3 miliony korun za měsíc provozu, před pěti lety na něj 50% přispíval E.O.N, který ale po 2 letech od spolupráce odstoupil a město samo nenašlo v rozpočtu potřebné prostředky,“ vysvětluje zastupitelka za TOP 09 a členka finančního výboru Petra Šebestíková. Tehdy město splácelo úvěr a potřebovalo zároveň předfinancovat projekty hrazené z evropských dotačních titulů.

 Až tento rok se městu podařilo ve svém rozpočtu vyšetřit potřebné peníze. „Letos na ledovou plochu město vyčlenilo 2,4 miliónu korun. Celou částku na to ale nevyčerpá. Městu se podařilo získat sponzora, kterým je společnost ČEZ. Z městské kasy tak půjde 1,3 miliónu korun za kluziště a na doprovodný kulturní program 600 tisíc korun Zbytek uhradí společnost ČEZ,“ dodává Petra Šebestíková.

S ledovou plochou sice nebudou spojeny žádné speciální události, za to si ale v době mezi 10 a 20 hodinou může přijít zabruslit úplně každý a zcela zadarmo. „Je stanoven maximální počet bruslících a dozor tam po dosažení tohoto počtu prostě další lidi nepustí,“ konstatuje Petra Šebestíková. Na kluziště velké 20x15 metrů se tedy můžeme přijít pobavit každý den až do 28. prosince.

Zda se ale na bruslení na náměstí můžeme těšit i napřesrok se zatím neví. „Město v současné době připravuje zadání pro výběr nového provozovatele vánočních trhů na příští tři roky. Takže se musíme nechat překvapit,“ dodává naše zastupitelka.

A jak je to s odolností kluziště proti venkovním teplotám? Led vydrží do 9 stupňů, proto doufejme, že letošní Vánoce doprovodí i zimní počasí.

Dáša Šamanová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme