Knot: Nároží Žižkovy a Komenského ulice zrekonstruujeme ze svého

25. 1. 2016

Po vypracování záměru na celkové využití těchto pozemků vypsalo město Písek v srpnu loňského roku výběrové řízení na developera.

„Naším cílem bylo najít investora, který by zrealizoval zástavbu proluky nároží, vybudoval velkokapacitní parkoviště ve vnitrobloku a zrekonstruoval administrativní objekt naproti učilišti,“ uvedl místostarosta města Josef Knot (TOP 09).

Město ale vyšlo se svou iniciativou naprázdno, přestože oslovilo přes 40 potenciálních investorů a výzva byla inzerována na webu města, úřední desce a v celostátních periodikách.

„Aby se nám podařilo dát této lokalitě, která se nachází v těsném sousedství historického centra, vlídnou tvář, je třeba rozdělit náš záměr na dílčí etapy,“ seznámil s novou strategií místostarosta.

Zastupitelstvu města Písku proto bude na lednovém zasedání předložen návrh budoucí podoby nároží a vnitrobloku naproti hlavní poště v Písku. Odbor investic a rozvoje pro jednání zastupitelstva připravil návrh prodeje části pozemků tvořících samotné nároží obou ulic. Druhou fází by mělo být vybudování a zkapacitnění stávajících parkovacích ploch ve vnitrobloku.

Zvýšení počtu parkovacích ploch je možné řešit dvojím způsobem. „Buď otevřeným jednoúrovňovým parkovištěm nebo vybudováním patrového parkování v zadní části vnitrobloku, které využije současné svažitosti terénu. První nadzemní patro bude vsazeno do terénu a druhé nadzemní patro bude plynule navazovat na sousední komunikační plochu,“ přiblížil záměr Josef Knot.

Z hlediska dopravního napojení je počítáno s obousměrným vjezdem a výjezdem z Žižkovy ulice. „Plochy k parkování je dále možné rozšířit o plochy vnitrobloku napojené do Roháčovy ulice. Tyto pozemky a příjezdovou komunikaci vlastní soukromý subjekt společnost IMMOTEL a.s. O této možnosti město Písek se zástupci vlastníka intenzivně jedná. Mohlo by zde vzniknout dalších cca 20 parkovacích míst,“ potvrzuje místostarosta.

Poslední etapou je využití dvoupodlažního objektu v ulici 17. listopadu naproti sportovnímu hřišti odborného učiliště. Objekt dříve sloužící například jako sídlo Telecomu je možné zrekonstruovat ke stávajícím účelům komerčního využití nebo jej upravit na krytý parkovací dům. Ten by navýšil kapacity parkovacích ploch o dalších cca 25 míst. Z původních skoro 110 parkovacích míst by jich tato lokalita nově nabízela téměř 180

„Celkový investiční náklad na vybudování a úpravy parkovacích ploch je předpokládán ve výši cca 25 mil Kč. V této částce není zahrnuta výstavba nárožního objektu a výkup pozemků od soukromých vlastníků,“ uzavírá Josef Knot.

Petra Šebestíková

krajská manažerka

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme