Knot: Na kraji musí skončit netransparentní dotování sportu

2. 8. 2016

Výkop nové fotbalové sezony je poznamenán v mládežnických klubech U15 při FC Písek a FC MAS Tábor masovými odchody mladých nadějí. Ty přímo souvisí se vznikem Regionální fotbalové akademie, které ze svých rozpočtů podpořily Jihočeský kraj i město České Budějovice. Těch přešlapů v jihočeském sportu je ovšem mnohem více.

Nejzásadnější problém vidím v tom, že se na kraji zabydlelo neprůhledné rozdělování peněz na podporu sportu a je potřeba s tím jednou provždy skončit. S novými krajskými volbami je tu šance konečně vybudovat průhledný a férový systém. Divný systém už totiž na kraji panuje dlouho. Už od dob, kdy tam spolu vládly ČSSD a ODS.

Právě v té době, konkrétně v roce 2009, byla uzavřena takzvaná rámcová smlouva vedení kraje s firmou ČEZ, která se mimo jiné zavázala během deseti let věnovat kraji více než miliardu "na propagaci záměru rozšířit Jadernou elektrárnu Temelín". Na kraji se tehdy záhadným způsobem - a mimo krajské zastupitelstvo - rozdělovalo 110 milionů ročně (nejen do sportu)! Do sportu šlo v roce 2013 18 procent z rozdělovaných 110 milionů! Kam šly peníze od roku 2009 do roku 2012 kraj nikdy nezveřejnil!

Opozice až do roku 2013 marně apelovala, aby vedení kraje zveřejnilo, kam tyto peníze jdou. Hejtman Jiří Zimola útoky odrážel s tím, že "o tom ví užší vedení kraje" a "dárce a příjemci si nepřejí tyto údaje zveřejňovat". Teprve když se věc začala veřejně propírat v médiích a na krajském zastupitelstvu, uzavřel kraj s polostátní firmou ČEZ doložku o zveřejňování příjemců a v roce 2014 k němu poprvé došlo. Vedení kraje se ale z tohoto skandálu nepoučilo. Když loni v červnu rozdělovalo na sportovní dotace šest milionů korun - z toho tři od Českého olympijského výboru a tři z krajského rozpočtu, ukázalo se, že na krajském úřadu proběhl jakýsi záhadný předvýběr 19 sportovních klubů, kterým se přednostně rozdělilo 3,115 milionu, a všechny ostatní sportovní kluby v kraji se mohly ucházet o zbylých 2,5 milionu v grantovém programu. Při jejich četnosti už měly samozřejmě šanci na podstatně menší částky.

V červnu 2015 dostali krajští zastupitelé 19 vyvolených ke schválení a samozřejmě to koalice prosadila. V záznamu ze zastupitelstva jsou patrné dotazy na to, kdo dělal tento výběr klubů, i odpověď hejtmana, že „tyto kluby si prostě poslaly žádost.“ Na to, jak se některé kluby dozvěděly, že mohou žádat o peníze, zatímco jiné o tom neměly ani tušení, už žádná odpověď nepřišla. Zrovna písecký fotbalový i hokejový klub jakousi shodou náhod patřily mezi ty, ke kterým se informace o „zlaté krajské žíle“ nedonesla, zatímco třeba Karel Poborský se to doslechl a pro svou fotbalovou akademii získal 200 tisíc.

A pak je tu právě ona Regionální fotbalová akademie, kterou se zavázali podpořit zastupitelé Českých Budějovic a Jihočeského kraje na základě manipulativní informace, kdy na budějovickém zastupitelstvu se zastupitelům tvrdilo, že „kraj už to schválil“ a na kraji o pár dní později, „že Budějovice už to taky schválily...“ Do vínku tak projekt Regionální fotbalové akademie, která má sdružovat a vychovávat fotbalové talenty, dostal pět milionů korun od České fotbalové asociace, dva miliony od kraje a zbylé dva miliony má uhradit město České Budějovice.

Jedná se určitě o zajímavý záměr, který má pomoci vybřednout českému fotbalu ze současné bídy. Od začátku jej ale hejtman Zimola prezentoval tak, že jde o pomoc všem klubům v Jihočeském kraji, jimž bude akademie mladé fotbalisty přes školní týden v Budějovicích trénovat. Hráči pak budou tento vklad o víkendu zúročovat doma v mateřských klubech. Tím se odůvodňovalo, proč jdou do projektu veřejné krajské peníze. Nejspíše to ale byla jen finta na obalamucení krajských zastupitelů, aby pro tyto peníze zvedli ruku.

Praxe je taková, že do Regionální fotbalové akademie z Písku odchází šest hráčů týmu U-15, kteří rovnou přestoupili i do budějovického Dynama. Písku zůstává zdecimovaný mládežnický tým. Vedení Jihočeského kraje teď tvrdí, že samozřejmě nemohlo tušit (jakkoliv kraj na projektu úzce spolupracoval s fotbalovou asociací), že vznikne nový přestupní řád, který umožní, aby hráči své mateřské kluby opustili a už se do nich o víkendu nevraceli. Je ale mou povinností zástupce města Písku upozornit, že vynakládáme více než 1,5 milionu korun do píseckého FC a za ně také neseme veřejnou odpovědnost. Není proto přejít tunelování našeho píseckého klubu mávnutím ruky.

Doufám, že s novým vedením Jihočeského kraje, který vzejde z nadcházejících voleb, skončí praxe neprůhledného financování neprůhledných projektů i vzájemné vazby mezi různými aktéry tak, aby se prostředky opravdu dostaly ke sportovcům, kterým náleží. 

Josef Knot

místostarosta Písku za TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme