Knot: Ministerstvo financí plánuje připravit obce o část příjmů

14. 2. 2016

Vážený pane ministře,

ačkoli Vaše ministerstvo slibuje obcím, že díky novele zákona o rozpočtovém učení daní, která od 1. ledna 2017 připraví obce o motivační složku výměnou za údajné zvýšení příjmu z DPH, bude líp, městu Písek podle propočtu našeho finančního odboru vychází predikce naprosto opačná.

Pokud bychom nový výpočet použili na reálná data o hospodaření města Písek z minulých let, vyjde nám v roce 2012 pokles příjmů o více jak 4,2 miliónu Kč, v roce 2013 pokles o 1,5 miliónu Kč, v roce 2014 o pokles o 2,1 miliónu Kč a v roce 2015 pokles o 2,8 miliónu Kč. I když ale dosadíme do výpočtu pro rok 2017 Vaším ministerstvem predikovaná data, nedojde ani v tomto případě ke slibovanému nárůstu, ale naopak ke snížení příjmů o 299 tisíc korun.

Na základě této analýzy – a upozorňuji, že obdobně negativní zprávy má pro své občany i vedení dalších měst a obcí – bych Vás rád požádal o vysvětlení. Vedení českých měst a obcí i jejich občané mají právo vědět, proč si v čase ekonomického růstu mají sahat hlouběji do kapsy a omezovat (či zdražovat) některé služby či investiční akce.

Rádi bychom totiž i my našim občanům vzkázali, že bude líp.

Předem děkuji za Vaši odpověď.


S pozdravem

Josef Knot
místostarosta města Písek

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme