Knot: Chytrý Písek může inspirovat další česká města

17. 6. 2016

Místostarosta města Písek Josef Knot (TOP 09) představil koncept Smart City Písek na konferenci Smart Cities pořádané francouzským velvyslanectvím v rámci Francouzského týdne.

„Nejstarší kamenný most v Písku celá staletí spojuje obyvatele na obou březích řeky Otavy. Obdobným mostem, který také propojuje, je dnes koncept Smart City. Díky chytrým aplikacím můžeme optimalizovat veřejnou dopravu, pomoci lidem s parkováním, udělat otevřenější veřejnou správu a ještě mnohem víc... Naše město má navíc v ruce několik trumfů: máme zpracované potřebné koncepční dokumenty a podporu soukromého sektoru a výzkumných institucí,“ představil krátce koncept Smart City místostarosta Josef Knot.

Smart City Písek se snaží budovat prostředí pro rozvoj chytrých konceptů, stimulovat investice do inovací ve městě a podporovat širokou spolupráci mezi samosprávou města, akademickými, komerčními partnery a občany města. Společným cílem je zvýšení kvality života městských obyvatel, zvýšení efektivity a konkurenceschopnosti lokální ekonomiky a posun k udržitelnosti města zlepšením účinnosti zdrojů a splnění cílů v oblasti snižování emisí.

Z „chytrých“ projektů už Písek realizoval např. energeticky úsporná opatření v objektech města a celá řada jich je ve stádiu projektové přípravy.

„V blízké budoucnosti má město Písek v plánu vybudovat inteligentní parkovací místa, umístit dobíjecí stanice pro elektromobily, elektromotocykly či elektrokola, instalovat dynamické, ekonomické a flexibilní systémy veřejného osvětlení včetně snímačů, které pomohou řidičům při hledání volných parkovacích míst nebo nás budou informovat o vytíženosti veřejné dopravy. Dalšími prioritami jsou aktivace modulárního softwaru spojujícího informace z vodovodů, topení a dopravních sítí a také sledování kvality životního prostředí,“ vypočítává připravované projekty Josef Knot.

Jsem velice rád, že se Písek této konference zúčastnil a podělil se zástupci českých i francouzských měst o své zkušenosti, už kvůli velkému zájmu o inteligentní řešení ve prospěch co nejlepší správy městského životního prostředí i vazeb s jejich obyvateli,“ dodal ekonomický atašé francouzského velvyslanectví Jean-Jacques Gullaudeau.

Martin Volný

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme