Jakovljevič: Namísto podpory ordinací v pohraničí nám vedení kraje nadělilo Rio-Lipno

26. 9. 2016

Jako před každými volbami se objevují znovu hesla:"Zdravotnictví je v krizi" a "Víme jak na to".

Pár slov k prvnímu heslu. Není na místě strašit občany krizí. Náš zdravotnický "švédský" stůl, prostřený pro všechny zatím zcela vyjeden není. Ke krizi však při současných 7 % našeho HDP, které jdou každoročně do zdravotnictví, již od 90. let směřujeme. Žádný z politiků se nesnažil občanům říci, že z těchto peněz nemůžeme věčně chtít služby, které poskytují zdravotnické systémy sousedního Rakouska nebo Německa za 11,5% tamních HDP.

Než přidat platbu za státní pojištěnce, to raději přidáme populisticky 300 Kč k důchodu a máme přímé body u voličů.  A i z toho mála (absolutně šlo do zdravotnictví v roce 2014  299 mld.) je dobré část peněz „odklonit” do kapes spřátelených stavebních firem či obchodníků nejen se zdravotnickou technikou. Zvýšení části HDP pro zdravotnictví však můžeme chtít po našich zákonodárcích v parlamentu.

To, aby fungovalo zdravotnictví u nás, na jihu Čech, však můžeme chtít i po naších krajských zastupitelích. Z oněch 300 mld.  jde 16 mld. z krajských a 45 mld. ze soukromých kapes. Proti výdajům pojišťoven o velké peníze nejde, ale i o ně je dobré svést boj. Zdravotnictví kraje nepředstavují jen Jihočeské nemocnice, kterými protékají obrovské sumy peněz, ale i lékaři v pohraničních oblastech, kteří mají na starost rozsáhlá území s nízkým zalidněním. Za minulého režimu fungoval systém OUNZ-KUNZ - Fakultní nemocnice. Lékař na periferii mohl počítat s bytem, zařízenou ordinací, sestrou, zástupem za dovolenou. Dnes, když nedostane nic zadarmo, nelze pohraničí lékaři adekvátně obsadit. Nebylo by lepší přispět z krajského rozpočtu obcím, které samy mají spousty problémů s provozem škol, regionální dopravou a podobně, aby mohly například dotovat nájem ordinace či lékárny, a tím přispět k obnově života v obcích? Není to pro občany např. regionu Lipensko důležitější než megalomanská akce Rio - Lipno pro pár vyvolených a přespolních?

A ke druhému heslu se sluší poznamenat, že politici možná opravdu vědí jak na to, ale schází jim jakákoli odvaha problém řešit, bohužel podobně je na tom důchodový systém. Jediným, kdo přišel s ucelenou koncepcí reformy, byl Tomáš Julínek, který však prvním nešťastným krokem, který zaváděl regulační poplatek 30 Kč, dovedl ODS ke dvojím prohraným volbám. Této situace využila obratně ČSSD a jmenovitě David Rath k zásadnímu obratu politiky k levicovému populismu, který dominuje české politice dosud. A bohužel i zdravotnictví.

Mirko Jakovljevič

praktický lékař a kandidát do krajského zastupitelstva za TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme