Dragouni se vrátili. Tentokrát bez obrněnců, zato v kopačkách

29. 9. 2015

Mezi prvním zápasem a odvetou uběhlo neuvěřitelných 70 let... Řeč je o víkendovém zápase v americkém fotbale, který se odehrál o víkendu v Českém Krumlově v rámci akce Svoboda a sport.

„Před sedmdesáti lety, v září roku 1945 se proti sobě postavili 22. sbor americké armády a 94. pěší divize. A po sedmdesáti letech tu máme odvetu,“ uvedl radní za TOP 09 a člen pořádajícího Sdružení cestovního ruchu Martin Lobík.

Na nápad uspořádat zápas přivedla organizátory vlastně náhoda. „Když se v květnu pořádaly oslavy osvobození, našli jsme náhodou dobový míč, který oživil sedmdesát let starou událost. Rozhodli jsme se proto zápas zopakovat. Využili jsme květnové návštěvy amerického velvyslance Andrewa Shapira a velitele amerických vojsk v Evropě generála Bena Hodgese a s naším nápadem jsme je seznámili. Oslovil je, a tak generál přislíbil účast americké armády,“ přiblížil radní.

Nakonec se o víkendu hrály zápasy dva, jeden v americkém fotbale a druhý ve fotbale. V tom prvním se proti sobě postavili příslušníci 2. jízdního pluku americké armády a pražští Pantheři. Ve druhém se utkaly obě armády, česká s tou americkou.

Dobovou atmosféru dokreslilo vojenské ležení připravené klubem vojenské historie.

Událost si nenechal ujít předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Karel Schwarzenberg už zjara podpořil Dragounskou jízdu, a když se dragouni vrátili znovu, tentokráte kvůli sportu, přijel vyjádřit svou podporu znovu,“ vysvětlil důvod návštěvy předsedy TOP 09 Martin Lobík.

Karel Schwarzenberg pohovořil se zástupci obou armád a dalšími hosty. Velkou pozornost pak věnoval vystavené historické vojenské technice, která mu připomněla dobu před sedmdesáti lety, kdy tehdy jako malý kluk zažil osvobozování Čimelic příslušníky amerických dragounů.

Ačkoli v prvním zápase vyhrála s vysokým skóre armáda americká, ve druhém na oplátku armáda česká, v nikom nezůstala žádná hořkost. Konec konců přijeli udělat čest svým předchůdcům a připomenout si, že svoboda není zadarmo a pro její obranu je leckdy třeba obětovat i lidský život.

Petra Šebestíková