Bjalkovová: Sacharovova cena vzdává holt všem, kteří bojují za svobodu

21. 12. 2016

Spolu s Mladými demokraty jsem vyrazila do Evropského parlamentu ve Štrasburku na předávání Sacharovovy ceny. Tu uděluje Evropský parlament již od roku 1988 jako projev úcty k lidským právům a svobodě myšlení.

Laureátkami Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2016 se staly Nádija Murádová a Lamjá Hadží Bašárová. Obě ženy přežily sexuální zotročení Islámským státem a staly se hlasem žen, které se staly oběťmi sexuálního násilí ze strany IS. Veřejně vystupují jménem jezídské komunity v Iráku, náboženské menšiny, na níž IS páchá genocidu.

Do následné diskuze, kde obě laureátky vystupovaly, zasahovalo mnoho emocí. Nadia Murad Basee Taha na předávání přišla se svým bratrem a vyprávěla o hrůzných prožitcích. Cílem Nádii Murádové bylo předat poslání a objasnit současnou situaci na území Iráku.

Když se člověk blíže obeznámí s tragickými příběhy obou žen, které jen ilustrují nelidskost IS, musí smeknout především před tím, že jsou obě tyto ženy ochotny se o prožitky podělit a pomoci tak mnohým dalším ženám s podobnými osudy.

Nela Bjalkovová

členka MO TOP 09 Č. Budějovice