Skotnica: Jančura pouze vyzobává třešničky z dortu

19. 1. 2017

Díky hlasité reakci veřejnosti na rozhodnutí jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly vyhnat „žluté autobusy“ z linky Český Krumlov – České budějovice, se RegioJet vrátil. Zaslouží si ale stejnou podporu snaha Radima Jančury vyjet i se svými „žlutými rychlíky“?

Ti, kteří se o dopravní problematiku zajímají, třeba jen okrajově, si už zvykli na poměrně častá velkohubá prohlášení majitele Regiojetu Radima Jančury. Naposledy představil svou vizi vývoje dopravního trhu, postupně chce utlumit aktivity v autobusové dopravě a hodlá více konkurovat vlakům na dosud dotovaných linkách. Jestli si něčím nejsem jistý, tak právě užitečností takových kroků pro náš dopravní systém. Pan Jančura má konkrétně na mysli trasu z Prahy do Českých Budějovic. Jak taková konkurence může vypadat, jsme mohli vidět např. na konkurenčním boji mezi autobusy firmy Asiana a právě firmou Radima Jančury. Asiana se stáhla, ale Regiojet dostal mnohamilionovou pokutu. Ještěže vlaky nemohou odjíždět v jeden čas, jako je tomu u autobusů…

Častým argumentem pro vypuštění „žlutých vlaků“ na koleje je zvýšení komfortu. Ale to je diskutabilní,když už na této trati České drahyj nasazují modernější soupravy. A ani zlevnění jízdného nemusí být rozhodujícím faktorem. Může se stát, že cestující si levnějšího jízdného užijí právě jen po dobu konkurenčního boje. Navíc zmíněná trať prošla nedávno rozsáhlou modernizací a výluková činnost dolehla plně na bedra stávajícího dopravce, Českých drah. Zdvojení vlakových souprav, lokomotiv i lokomotivních čet a ostatního vlakového personálu v době výluk, to vše kladlo značné nároky na provoz, a to nejen po finanční stránce. Právě proto by si náš národní dopravce zasloužil, aby tuto linku nadále provozoval. A to říkám s vědomí toho, že v některých případech je jistě konkurence užitečná. Zatím se však zdá, že pan Jančura míní pouze vyzobávat třešničky z dortu. Pěkně si počkat, až to jiní oddřou a pak si jen ukázat prstem… To asi umí každý.

Vladimír Skotnica

člen krajského výboru TOP 09

Štítky
Osobnosti: Vladimír Skotnica
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme